Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Fontän i blåsväder efter kommunens ”snålvatten”

Den tre meter höga statyn i Hallandsgranit skulle bli kronan på verket i Gästabudsparken i Torup. Snålheten kan tyvärr ha bedragit visheten när kommunens personal nu ”får gå över ån efter vatten”.

Det var juni sommaren 2018. Nytt gräs hade rullats ut och ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, Malin Thydén Kärrman (S), var orolig för om gräset skulle hinna sätta sig till invigningen i september. Arbetet med Gästabudsparken i Torup hade hållit på i åtta år. Parken hade ramats in med stenstoder och kronan på verket var äntligen på plats. En ståtlig fontän i Hallandsgranit som skulpterats för hand av ramat Halmstad Stenhuggeri. Vad kunde nu gå fel?

– Man gjorde ett så kallat slutet system. Det innebär att man fyller på vatten och sedan går det upp i den här stenstoden. Sedan ska vattnet rinna ner igen för att bara gå runt i systemet, säger Paul Gruber, gatu- och parkchef i Hylte kommun.

Så var det tänkt i teorin. Verkligheten visade på något helt annat vilket nu skapar ett merjobb för kommunen.

– Man kan säga så här att den inte var hundra procent lyckad, alltså utformningen av fontänen, vilket gör att vattnet rinner jämte. Blåser det så blåser vattnet iväg och då får vi åka och fylla på nytt.

Sällan har väl det gamla uttrycket ”Att gå över ån efter vatten” passat bättre in på ett kommunalt beslut. För det är inte bara till att vrida på en kran när fontänen behöver nytt vatten. Den funktionen sparades in vid bygget av den nya fontänen. Något som två Sverigedemokrater i en interpellation nu frågar nämndordförande Malin Thydén Kärrman (S) i en skrivelse.

– Har det lagts så mycket tid och pengar på parkbygget för att sedan snåla in på att dra fram en vattenledning är pinsamt, säger Johnny Winther (SD).

Paul Gruber, sedan i våras nytillträdd gatu- och parkchef, är den som fått hantera situationen. Under somrarna handlar det om att fylla upp fontänen med vatten minst en gång i veckan.

– Vi har en liten vattentank som vi sätter bakom bilen och kör dit och fyller på. Man hade ju önskat att det var en annan utformning på fontänen, säger Paul Gruber.

Att vattenproblemet skulle lösa sig av sig självt, eftersom Torup är en av Sveriges regnigaste platser, skrattar Paul Gruber åt.

– Då får det allt regna bra.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!