Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Folktandvården tvingas bygga ut

500 vuxna står i kö för att gå på sitt årliga besök hos tandläkaren. För att klara trycket bygger man nu ut Folktand­vården i Hylte och rekryterar ny tandläkare.

– Jag hade en telefonintervju imorse och har några till inbokade, vi jobbar för fullt för att rekrytera en till tandläkare, säger Anne Hemberg Jess, verksamhetschef för folktandvården i Hylte.

Problemet har varit stort under en lång tid. Med åren har kön byggs upp till drygt 500 personer och man har lika lång kö till den enda privata tandläkaren i kommunen. Just nu är trycket så hårt på Folktandvården att man får vänta länge på en undersökning.

– Vuxna mellan 21–75 hamnar tyvärr emellan här. Vi prioriterar barn och äldre och akuta ärenden som vi har uppdrag att göra, säger Anne Hemberg Jess och fortsätter:

– Vi klarar behovet för dem, men de vuxna får vänta.

Nu har man även påbörjat arbetet kring den framtida ombyggnad som ska ske på tandläkarstationen. Man ska bygga ut för att få ett till behandlingsrum. De nya lokalerna förväntas byggas direkt efter sommaren och ska stå klart under hösten.

Men redan nu gör man lite för att minska trycket på kön.

– Jag är verksamhetschef även inne i Halmstad, på Vallås, och vi brukar rekommendera att vuxna som har möjlighet bokar in sig där i stället, säger Anne Hemberg Jess.

Men det är inte bara patienterna som byter folktandvård, även tandläkarna förflyttas mellan verksamheterna.

– Vi har en firmabil som går mellan där vi i dagsläget kör upp en tandläkare till Hylte ibland för att avlasta.

Under hösten kommer detta att fortgå, samtidigt som man utökar med en resurstandläkare från Varberg.

– Får vi bara klart med ett nytt behandlingsrum ser jag inga problem med att vi ska komma tillrätta med kön inom rimlig tid.

Hur lång tid kan det röra sig om?

– Det är omöjligt att svara på, men går allt vägen ska det inte ta så lång tid, säger Anne Hemberg Jess.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här