Se upp. Nu riskerar man för första gången felparkeringsavgift i Hylte, om man parkerar olämpligt.
Se upp. Nu riskerar man för första gången felparkeringsavgift i Hylte, om man parkerar olämpligt. Bild: Lennart Hildingsson

Felparkerare har inte bötfällts - förrän nu

Nu får du betala, om du parkerar fel. Hylte har infört en avgiftstaxa.

ANNONS
|

Hylte är ensamt i Halland om att vara en kommun som saknar parkeringsautomater; det är fri parkering på de platser för de platser i tätorterna som upplåts för bilisterna.

Möjligen som en följd av detta, har det heller inte funnits några felparkeringsavgifter i kommunen. Man har alltså inte blivit ”bötfälld” om man ställt sig fel med bilen.

Detta är en omständighet som påverkat polisens arbete. Dessa har inte sätta nån lapp på bilar som stått på cykelbanor, på övergångsställen eller andra platser där det inte får lov att stå parkerade.

– Den som ställt sig fel kan ändå ha fått en kostnad, för flytten som vi haft för fordonet, påpekar Pontus Remdahl, kommunpolis i Hylte.

ANNONS

Det är också i diskussioner mellan kommunens företrädare och polisen lokalt, som det nu äntligen tagits fram och beslutats som föreskrifter med en tillhörande taxa.

Att ställa sig på en handikapplats, utan tillåtelse, kostar exempelvis 1 000 kronor. En mindre förseelse, exempelvis att parkera bilen mot körbanans riktning, hamnar på 300 kronor.

Taxan för felparkeringsavgifter, som gäller i Hylte sedan en månad tillbaka, klubbades i december i samband med att den kommunala budgeten för 2021 togs.

Felparkeringsavgifterna i Hylte

Vad olika förseelser kostar i ”böter”:

1 000 kronor: Parkering på handikapplats utan tillstånd.

500 kronor: På eller för nära övergångsställe eller korsande gång- eller cykelbana, på busshållplats, järnvägskorsning eller annan plats till fara eller hinder för trafiken.

300 kronor: På stannandeförbud, mot färdriktning, på last- eller avstigningsplats, på samma ställe mer än 24 timmar, framför port eller infart, i terräng inom tätort, obehörigt på laddplats, på huvudled, på ej markerad ruta på parkeringsområde eller så att man hindrar tillträde till annat fordon.

ANNONS