Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fastighetsägare känner sig maktlösa efter inbrotten

Att bo på landsbygden innebär att man som fastighetsägare och företagare är extra utsatt när inbrottsligor slår till. Flera grannar i Femsjö reagerar över den bristfälliga polisnärvaron på landsbygden. De känner sig maktlösa och är oroliga för fler inbrott.

Som HP har berättat tidigare skedde en rad inbrott i förråd och verkstäder i Femsjötrakten natten till torsdag. Veckan innan dess slog tjuvarna till i Torup och har även hunnit med Långaryd.

LÄS MER: Flera förrådsinbrott på samma natt – motorsågar och verktyg stulna

LÄS MER: Fyra bostäder i Torup utsatta för inbrott

– Ingen blir längre förvånad när det händer något. Inbrotten är en olägenhet, samtidigt blir den statliga servicen sämre på landsbygden, säger Marion Eckardt.

Grannarna i Femsjö trivs med att leva och verka på landsbygden och vill kunna bo kvar. Men samtidigt tänker de inte acceptera att inbrottstjuvar och ligor har satt i system att plundra förråd på dyra verktyg, maskiner, bildäck och bränsle.

– Något måste hända högre upp för att straffen för dessa brott skärps. Landsbygden har blivit en frizon för inbrottsligor. För de inbrottsligor som kommer från andra länder är det bara att snabbt åka över gränsen. Det här verkar vara beställningsjobb eftersom det är samma typer av stöldgods, menar Hans Axelsson.

Två grundproblem

Femsjöborna pekar ut två grundproblem. Dels tycker de att straffen är för lindriga för de inbrottstjuvar som grips. Dels anser de att polisnärvaron är för låg på landsbygden.

– Det pyr ett missnöje hos oss som bor på landsbygden, eftersom vi märker att polisen inte har resurser för att utreda dessa typer av brott. Vill vi ha ett samhälle där invånarna själva bildar medborgargarde, undrar Marion Eckardt.

Att bo på landsbygden innebär att man som fastighetsägare och företagare är extra utsatt när inbrottsligor slår till. Flera grannar i Femsjö reagerar över den bristfälliga polisnärvaron på landsbygden. De känner sig maktlösa och är oroliga för fler inbrott. Bild: Isabel Bark
Att bo på landsbygden innebär att man som fastighetsägare och företagare är extra utsatt när inbrottsligor slår till. Flera grannar i Femsjö reagerar över den bristfälliga polisnärvaron på landsbygden. De känner sig maktlösa och är oroliga för fler inbrott. Bild: Isabel Bark

Invånarna tycker att det tar för lång tid innan polisen rycker ut, även vid mer allvarliga brott som en misshandel på en bensinmack för ett tag sedan.

Några av dem har blivit mer noggranna med att märka upp sina ägodelar. Inbrotten i förråd och verkstäder leder till stora kostnader för både privatpersoner och företagare som verkar på landsbygden.

LÄS MER: Polisens råd: ”Fotografera och märk dina verktyg”

”Jag vaknar vid klockan tre varje natt”

– Det blir dyrt när man räknar ihop alla kostnader. Ofta får man inte tillbaka det som stulits och måste köpa nytt. Tre verktyg kan vara värda 20 000 kronor om man har kvalitetsmärken. Den här gången hade tjuvarna gjort sönder belysningen så den fick jag laga, säger Lars Westerberg.

Förutom motorsågar, elverktyg och bildäck har det stulits mer udda saker, som toalettpapper och glass, vid förrådsinbrotten.

Femsjöborna berättar att de känner sig maktlösa och är oroliga för fler inbrott. Oron handlar också om att inbrottsligorna inte ska nöja sig med förråd, utan bryta in i folks bostäder.

– Dessa inbrott är frustrerande. Jag vaknar vid klockan tre varje natt och sover inte längre bra, säger André van Es.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här