Unnarydsbon Walter Kranendonk och hans familj har vunnit en tvist mot kommunen om inackorderingsbidrag.
Unnarydsbon Walter Kranendonk och hans familj har vunnit en tvist mot kommunen om inackorderingsbidrag. Bild: Isabel Bark

Familjen Kranendonk vann strid mot kommunen: ”Det är arrogans”

En liten detalj ställde till det när familjen Kranendonk i Unnaryd ansökte om inackorderingsbidrag för sin äldsta dotter, som går på gymnasiet i en annan kommun. Efter att ha stridit för sin rätt sedan 2019 har familjen nu vunnit tvisten mot Hylte kommun.

ANNONS
LocationUnnaryd||

I Hylte kommun söker sig många ungdomar till gymnasieskolor i närliggande kommuner som Halmstad och Gislaved. Elever som hittar sin drömutbildning i en kommun lite längre bort kan behöva flytta dit under sin studietid och kan då ansöka om ett så kallat inackorderingsbidrag från sin hemkommun. Det ekonomiska stödet kan bekosta en del av ungdomens boende och resor.

När familjen Kranendonk i Unnaryd skulle ansöka om inackorderingsbidrag för sin äldsta dotter Sarah, som studerar vid ett naturvetenskapligt program i Sävsjö kommun, var det en liten detalj som ställde till hela ansökningsprocessen.

– Vi gjorde ansökan på Hylte kommuns hemsida i augusti 2019, tolv dagar före sista ansökningsdag, men det fanns då inget fält för att ladda upp filer för Sarahs hyresavtal. Kommunen kontaktade mig och bad oss komplettera först i oktober, berättar Walter Kranendonk, Sarahs pappa.

ANNONS

Enligt honom var det på grund av det tekniska strulet på kommunens hemsida som familjen blev utan inackorderingsbidrag för september 2019.

Ville inte betala ut retroaktivt

När det var dags att ansöka om stöd för nästa läsår (2020/21) kom nästa motgång.

– Vi sökte först i december 2020 eftersom vi fick hyresavtalet för sent från Sarahs skola. Då fick vi beskedet att Hylte kommun inte tänker betala ut stödet retroaktivt för de tre månader som hade gått, alltså september till november 2020. Enligt förvaltningsrätten finns det inget krav på att skicka in ansökan före skolstart, utan man kan få stödet retroaktivt. Detta var ett krav som Hylte kommun införde själva.

En kommun kan inte inskränka en medborgares rättighet på det sättet som Hylte kommun gjorde. Det är allvarligt och jag ser det som arrogans från deras sida.

Det var till förvaltningsrätten i Göteborg som familjen överklagade ärendet när de insåg att de inte kunde vinna striden mot Hylte kommun på egen hand. Totalt sett hade de då gått miste om 6 320 kronor, som dottern Sarah hade behövt till hyran vid skolinternatet och resor mellan Unnaryd och Sävsjö.

”En kommun kan inte inskränka en medborgares rättighet på det sättet som Hylte kommun gjorde. Det är allvarligt och jag ser det som arrogans från deras sida”, säger Walter Kranendonk.
”En kommun kan inte inskränka en medborgares rättighet på det sättet som Hylte kommun gjorde. Det är allvarligt och jag ser det som arrogans från deras sida”, säger Walter Kranendonk. Bild: Isabel Bark

Efter att ha stridit för sin rätt sedan 2019 har familjen Kranendonk nu vunnit tvisten i förvaltningsrätten.

LÄS MER:Kommunen rättar sig efter domen och ändrar sina rutiner

– Nu har domen vunnit laga kraft och Hylte kommun har inte överklagat. En kommun kan inte inskränka en medborgares rättighet på det sättet som Hylte kommun gjorde. Det är allvarligt och jag ser det som arrogans från deras sida.

ANNONS

Förvaltningsrätten hänvisade till skollagen

Enligt förvaltningsrätten får kommunens egna rutiner inte inskränka den rätt till ekonomiskt stöd som elever ges enligt skollagen. ”Kommunen kan således inte neka inackorderingsstöd med hänvisning till att en komplett ansökan kommit in för sent”, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Domen handlade om bidraget för september 2019, men lagen gäller även bidraget som familjen sökte för 2020.

– Tack vare domen har kommunen nu betalat ut bidraget retroaktivt för september 2019 och tre månader under 2020. Jag förstår att kommunen har ändrat i sina rutiner, säger Walter Kranendonk.

Det finns många som inte har pengar över och kan hamna i ekonomisk knipa om de inte får inackorderingsbidraget.

Han har också sett att kommunen har åtgärdat det tekniska problemet på sin hemsida.

– Nu i efterhand såg jag att kommunen har rättat till sin hemsida så att det går att ladda upp filer vid ansökan.

Familjen har valt att driva ärendet för att inte fler familjer ska hamna i liknande situation.

– Jag undrar hur många i Hylte som drabbades av kommunens egen rutin att inte betala ut inackorderingsbidrag retroaktivt? Det finns många som inte har pengar över och kan hamna i ekonomisk knipa om de inte får inackorderingsbidraget.

Inackorderingsbidrag

Ansökan om inackorderingsstöd görs till elevens hemkommun och söks på nytt varje läsår. För att vara berättigad krävs att bland annat att eleven är folkbokförd i Hylte kommun, bosätter sig på eller i närheten av skolorten och studerar vid ett nationellt program eller introduktionsprogram. Eleven ska vara under 20 år och studera på heltid.

Inackorderingsbidrag beviljas för max nio månader av året, september till maj. Stödet avser boende, fördyrat uppehälle och resor till och från hemmet.

Källa: Hylte kommun

ANNONS