Fritt fram för lek. Tjokwo och Chieck kan vara ute och leka på uteplatsen vid den nya lägenheten i Landeryd. Helst av allt spelar de fotboll eller iakttar när tågen kör förbi på säkert avstånd.
Fritt fram för lek. Tjokwo och Chieck kan vara ute och leka på uteplatsen vid den nya lägenheten i Landeryd. Helst av allt spelar de fotboll eller iakttar när tågen kör förbi på säkert avstånd.

Familjen fick en lägenhet till slut

För snart två månader sedan skrev Hallandsposten om Hawa Abdale och hennes familj som inte fick någon hjälp med att hitta bostad från kommunen. Genom stöd från olika håll har situationen nu löst sig för familjen.

ANNONS
|

Det är en betydligt gladare familj än för två månader sedan som välkomnar HP:s reporter i sin lägenhet i Landeryd. Här har de hunnit bo ett tag och även om bostaden är något sliten är de tacksamma över att ha tak över huvudet.

- Vi trivs jättebra i lägenheten. Jag och barnen är glada, säger Hawa Abdale.

Det var i mitten av april i år som Hawa och hennes tre barn var tvungna att flytta ut ur sin dåvarande lägenhet i Hyltebruk. Hon hade då inga pengar till att betala hyran. Som en högst tillfällig lösning fick de flytta in hos Hawas exmake och barnens far Moustapha Camara, som hyr in sig på 45 kvadratmeter i en villa i Torup. Både han och Hawa kritiserade Hylte kommuns socialtjänst när de inte fick någon hjälp med att hitta en ny bostad.

ANNONS

- De bodde en månad hos mig. När ingenting hände gjorde jag till slut en polisanmälan, säger Moustapha.

Polisen ringde till Christer Grähs, som är chef för kommunens arbets- och näringslivskontor, där socialtjänsten ingår. Han i sin tur kallade in familjen till möte, man kontaktade Hyltebostäder och en lägenhet i Landeryd kunde ordnas. Moustapha har till viss del ändrat inställning till kommunen.

- Jag tycker det känns okej, de lyssnade på oss. Med hjälp av polisen och alla kompisar förstod kommunen att de måste hjälpa oss.

Själv jobbar han på ett dagcenter. Hawa besöker Arbetsförmedlingen en gång i veckan och söker arbete inom allt möjligt för att kunna trygga familjens ekonomiska situation. De två yngsta barnen Tjokwo och Chieck går än så länge på dagis i Hyltebruk. Eftersom Hawa saknar körkort är enda sättet att ta sig till Landeryd med tåg från Torup. Tåget till Landeryd avgår bara tre-fyra gånger om dagen.

- Det som är jobbigt är att ibland behöva vänta på tåget i två timmar i Torup för att ta sig till lägenheten, säger Hawa.

Redan i augusti blir det lite lättare då barnen har fått plats på dagis och förskola i Landeryd. Lägenheten i Landeryd är drygt 2 000 kronor billigare än den som familjen hyrde i Hyltebruk. Till skillnad från den ingår elen numera i hyran. Fördelen med den nya bostaden är också lugnet. Ett staket runt bakgården hindrar barnen från att springa ut i trafiken.

ANNONS

- Nu kan barnen leka på bakgården utan att vara i vägen, menar Moustapha.

ANNONS