Kämpar på. Hawa Abdale med sina två yngsta barn. Hon vill hitta en värdig bostad för sig själv och sina tre barn men tycker inte att kommunen har visat någon vilja att hjälpa henne.
Kämpar på. Hawa Abdale med sina två yngsta barn. Hon vill hitta en värdig bostad för sig själv och sina tre barn men tycker inte att kommunen har visat någon vilja att hjälpa henne.

Familjen får ingen hjälp

Hawa Abdale har tappat aptiten och ligger sömnlös på nätterna. I mitten av april var hon och barnen tvungna att flytta ut ur sin lägenhet. Trots att hon vädjar till Hylte kommun får hon ingen hjälp med att ordna en ny bostad.

ANNONS
|

Den 14 april blev Hawa Abdale och hennes tre barn avvisade från sin lägenhet i Hyltebruk eftersom hon inte hade pengar till att betala hyran. Nu bor de alla tillfälligt hos Hawas exmake och barnens far Moustapha Camara på 45 kvadratmeter i en villa Torup.

Vid det här laget skulle Hawa och barnen ha flyttat ut enligt överenskommelsen med villaägaren. Men de har ingenstans att ta vägen. Trots att det snart har gått en månad får de ingen hjälp från kommunen, menar Moustapha.

– Jag har försökt prata med socialsekreteraren men hon sade att de inte kan göra något. Hon vill att vi ska bo på 45 kvadrat med tre barn och två vuxna, men det går inte.

ANNONS

Hawa håller med sin exmake om att kommunen har agerat fel. Sedan december har hon inte fått någon ekonomisk hjälp utan lever helt på underhållsbidrag från exmaken och barnbidrag.

– Hon ska betala mat, hushåll, hyra, kläder med de pengarna. Kommunen måste ställa upp och hjälpa till. Även om hon har skulder så ska det inte påverka barnen, säger Moustapha.

De är beredda att göra upp en betalningsplan när det gäller hyran och kräver inga pengar, bara matkuponger och tak över huvudet.

– Jag har erbjudit att sälja min bil, bara mina barn har någonstans att bo, säger Moustapha.

Hans hyresvärdinna Ingegerd Svensson är över 80 år och van vid att ha en person inneboende. Hon har gått med på att hysa hela familjen i den lilla lägenheten under några veckor men tycker nu att det är hög tid att kommunen tar sitt ansvar.

– Jag har för lite plats för hela familjen. Kommunen måste ju hjälpa familjen i och med att de har små barn, menar hon.

Familjen har själva tagit kontakt med Hyltebostäder.

– De kan erbjuda en lägenhet i morgon bara kommunen ställer upp och assisterar. Det finns lediga lägenheter överallt i Hylte, säger Moustapha.

ANNONS

Under tiden i Sverige är detta första gången de känner att de kämpar i motvind. Moustapha, som är från Nya Guinea, fick sitt uppehållstillstånd 2005. Hawa kommer från Somalia och fick tillståndet 2004. Sedan dess har de bara bott i Hylte kommun. De två yngsta barnen är födda här och känner inte till något annat. Den senaste tiden har varit mycket påfrestande, både för barnen och de vuxna.

– Vi kan inte sova eller äta för vi är oroliga för framtiden, säger Hawa.

Snart ska hon träffa en lägenhetsinnehavare i Rydöbruk för att se om hon och barnen kan få hyra en lägenhet där. Men det är också en enrummare och ingen hållbar lösning på sikt.

– Jag har inget skrivbord att göra mina läxor på. Jag har haft huvudvärk och varit illamående, säger den äldsta dottern.

ANNONS