Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Finalister. Theresia och Fredrik Regnander driver HVB-hemmet Bergåsa i Drängsered sedan fem år.

Familjära Bergåsa kan ta priset i dag

I det gamla värdshuset i Drängsered bedriver Theresia och Fredrik Regnander sedan fem år ett HVB-hem för flickor. Bergåsa är en av två finalister i årets vårdgivare som avgörs i dag.

- Bara personalen och tjejerna får komma in här men i dag är alla i skolan. Tjejerna bor här, det är deras hem, säger Fredrik Regnander när han bjuder in till en rundvandring i träbyggnaden från 1945.

Tjejerna lever här i mellan ett halvår och upp till tre år i enlighet med sin behandlingsplan.

- Det är viktigt att få det familjärt och trivsamt, det ska inte vara någon institution. Trivselfaktorn är viktig, fortsätter Fredrik när vi går igenom ett vardagsrum med moderna soffor, en väggfast tv-skärm och ett piano.

Bakom finns ett datarum och ett pysselrum. På andra våningen har de flesta av tjejerna sina rum, som är enkelt inredda för att alla ska kunna sätta sin personliga stil på dem.

I källaren finns ett nyinrett litet gym, konferenslokal och samtalsrum där tjejerna kan träffa sina kontaktpersoner.

Med behandlingsassistenterna är personalstyrkan elva personer, medräknat Theresia och Fredrik som driver verksamheten. Personalen jobbar både dag och natt och har så kallade sovande nätter i ett jourrum, vilket innebär att de bara behöver gå upp om det behövs.

- Vi har åtta platser, varav sex i huset och två i utslussningslägenheter i Drängsered där tjejerna kan träna på eget boende.

När alla tjejerna kommer hem från sina skolor samlas alla i matsalen.

- Vi hjälps åt att laga mat.

Bergåsa en av två finalister i tävlingen Årets vårdgivare som avgörs vid Svenska Vårds gala på Piperska muren i Stockholm i eftermiddag. Det är en organisation för fristående vård, omsorg och behandling i samverkan.

Med paret Regnander på plats.

- Det blir helt fantastiskt, säger Fredrik.

- De vill lyfta fram att vi är en liten enskild verksamhet i kontrast till de stora koncernerna, tror Theresia.

Tjejerna har ofta problem med ångest och depression och har haft besvärliga livssituationer under lång tid.

Vad hoppas ni att de får med sig från Bergåsa?

- Någon form av ökad känsla av trygghet. Att de får en stabil och fungerande vardag. Och har tillit till vuxenvärlden, säger Fredrik.

- Att de känner att de kan påverka sin situation och har ett bättre mående. Att de har bättre skolkunskaper. Vi ser till möjlig skolgång, säger Theresia.