Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: ArKIV/Isabel Bark/Montage
Bild: ArKIV/Isabel Bark/Montage

Facken drar tillbaka anmälan efter att kommunen sträckt ut handen

Efter en frostig och bitsk ordväxling mellan facken och personalenheten fick kommunledningen i Hylte till slut sätta ned foten. En utsträckt hand om nya samtal gjorde att facken drog tillbaka sin 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det har under en längre tid varit frostiga samtal och diskussioner mellan flera fackliga organisationer och arbetsgivaren Hylte kommun. Detta kan man bland annat läsa i en hård mejlväxling som den senaste tiden handlat om en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Jag har i 34 år arbetat i olika kommuner både med HR-frågor och som chef i olika roller. Aldrig under dessa år har jag varit med om fackliga organisationer som agerar på detta sätt som ni gör”, skriver en tjänsteman på kommunens personalenhet.

Skyddsombud på en arbetsplats kan göra en begäran om åtgärder kring arbetsmiljö eller arbetstider med stöd av arbetsmiljölagen 6 kap 6 a§ - en 6:6a-anmälan. Bakgrunden till 6:6a-anmälan är att fackföreningarna Vision, Kommunal, Vårdförbundet. Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund ville få till att en oberoende part skulle utreda arbetsmiljösituationen på personalenheten. Bakgrunden till detta var att kommunen i allmänhet och personalenheten i synnerhet haft stor omsättning på personal. När då skyddsombud från de olika facken tog till den kraftiga åtgärd, som en 6:6a-anmälan är, så rann det över hos en HR-tjänsteman på kommunen.

”Det känns som ett slag i magen fylld av påståenden och svepande formuleringar som jag inte alls känner igen mig i.”

Så skriver tjänstemannen i ett för att några timmar senare i ett annat mejl, beskriva situationen som ett öppet krig.

”Jag vet inte varför ni gör detta. Är syftet att förklara krig och att vi ska gräva ned oss i skyttegravar så grattis, då har ni lyckats! Jag misstänker att det egentliga syftet är ett annat och är det så som jag misstänker så är det än mer avskyvärt.”

I höstas hade Kommunal valt att säga upp sitt samverkansavtal med kommunen. Ingen av parterna verkade heller ha sett någon anledning till att fortsätta de inplanerade allmänna mötena efter vårens hårda konversation och låsta läge.

För att få ordning på konflikten valde kommunledningen, i form av kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) och den nytillträdda kommunchefen Emma Gröndahl, att sätta ned foten. I ett dokument till fackföreningarna sträcker kommunchefen ut sin hand och önskar att alla lägger ned sina stridsyxor och bjuder in till en ny dialog.

– Vi behöver verkligen ta ett omtag med hela arbetsmiljöfrågan. Det är framför allt viktigt när vi ser hur vår hårt arbetande personal fått kämpa nu under våren och verkligen ställa upp för organisationen, säger Emma Gröndahl.

Facken har nu valt att dra tillbaka sin 6:6a-anmälan och nya konstruktiva möten ska hållas efter semestrarna.

– Vi på Vision fick den responsen från ledningens sida som vi önskade oss att man nu vill se över arbetsmiljön så vi lägger nu all hård ordväxling bakom oss, säger Mattias Andersson, ordförande och huvudskyddsombud Vision Hylte.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här