Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Startskottet. Nu är bygget av nya Örnaskolan på gång. I går togs första spadtaget.

Första spadtaget för nya Örnaskolan taget

I går togs första spadtaget för bygget av den nya skolan i Hyltebruk. Vad den ska heta, är dock inte ännu bestämt.

– Det blir en tävling under hösten där eleverna får skicka in namnförslag, sedan får en jury vara med och bestämma, sade Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande på en pressträff på platsen där den nya skolan ska byggas.

Man har valt att byta namn på F–6-skolan för att det ska bli mer tydligt i kommunen, att det finns flera sådana skolor men bara en högstadieskola.

– Alla högstadieelever går på Örnaskolan i kommunen, genom att byta namn så särskiljer vi F–6-skolan som en av sex i kommunen och Örnaskolan som ensamt högstadium, säger Ronny Löfquist.

Mitt på Örnaskolans skolgård ska den nya skolan stå. En kvadratisk byggnad i två plan, med solceller på taket, ska rymma förskoleklass till sjätteklass. Under tiden bygget pågår kommer den gamla byggnaden för lågstadiet att stå kvar för att användas för undervisning under byggtiden, medan mellanstadiedelen ska rivas. Men det var inte självklart att det var så det skulle bli.

– Vi blir fler i Hylte och det känns inte bra att bygga för litet. Nu bygger vi en skola för 200 elever i stället för 165 som var det förra förslaget.

På det sättet, menar Löfquist, att man även kan man skapa en säkrare miljö för de barn som ska gå på skolan under byggtiden eftersom man lättare kan avgränsa bygget om man inte har en skolkropp på vardera sidan om byggplatsen.

Ännu har kommunen inte beslutat om den gamla lågstadiebyggnaden kommer att stå kvar längs ena sidan av området eller inte när den nya skolan står klar.

– Vi vet inte hur mycket Hylte kommer att växa, vi vill inte låsa oss vid något beslut redan nu, sade Löfquist.

Bygget av den nya skolan har fått prislappen 43 miljoner av kommunfullmäktige. Upphandlingen för bygget av den nya skolan vann Tage och Söner Smålandsstenar som fanns på plats under presskonferensen på den gamla skolgården.

– Vi är jätteglada att vi fick detta och ser fram emot att sätta igång. Vi kommer att börja direkt i dag, papprena skrev vi på för en timme sedan, sade företagets vd Magnus Andersson.

Under sommaren kommer man att börja med projektering, planering och rivning av den gamla mellanstadieskolan. Skolan beräknas sedan vara klar inför skolstarten efter sommarlovet nästa år.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här