Linnéans förskola i Landeryd minskar på utymmet. Men det är oklart om Hyltebostäder släpper på hyreskontraktet.
Linnéans förskola i Landeryd minskar på utymmet. Men det är oklart om Hyltebostäder släpper på hyreskontraktet. Bild: Lotta Andersson/arkiv

Förskolorna bantar på utrymmet

En barack i Rydö lyfts bort, även en förskoleenhet i Unnaryd och lokaler till en eller ett par avdelningar i Landeryd. Färre barn resulterar i minskat behov av lokaler.

ANNONS
|

Att skolförvaltningen kan säga upp hyran för en av de förskolebaracker som för ett par år sedan sattes upp på skoltomten i Rydöbruk, innebär en besparing på 600 000 kronor för ett år.

Barn- och ungdomsförvaltningen prövar, i kölvattnet på personella inskränkningar, att dra ned på lokaler. Incitamentet för detta handlar inte enbart om brist på pengar, utan också på barn. Hylte går nu in i en period med färre barn på förskolorna, vilket framöver för varje år som går också kommer att glesa avstånden i skolbänkarna.

Förskolan Nyponrosen i fd tandläkarmottagningen i Unnaryd tillhör också de som läggs ned och lokalytorna till Linnéans förskola i Landeryd minskas också.

ANNONS

I dessa två senare fall är det Hyltebostäder som hyr ut och frågan om verksamheten också ska slippa betala hyra till siste december 2021 - vilket kontraktet kräver även om lokalerna inte används - ska tas upp i Hyltebostäders styrelse.

ANNONS