Flygbilder, med tomtgränser inritade, från 2017 och 2019 visar att den lilla boden kommit på plats på en av tomterna i sommarstugeområdet redan 2019.
Flygbilder, med tomtgränser inritade, från 2017 och 2019 visar att den lilla boden kommit på plats på en av tomterna i sommarstugeområdet redan 2019. Bild: Ortofoto Hylte kommun

Förklaring till svartbygget: ”Jag behövde ställa stugan nånstans”

Byggnaden har stått minst ett år på stugtomten på Järanäs udde utan bygglov. Kommunen ”bötfäller” nu ägaren med 37 000 kronor.

ANNONS
|

Förklaringen som tomtägaren lämnat är att hon fick stugan, som hon kallar ”ett Attefallshus”, i gåva och att hon med kort varsel behövde ställa det någonstans.

Kommunen fick vetskap om svartbygget genom att kvinnan i somras lämnade in en bygglovsansökan för sitt fritidshus. Hon ville uppföra den 28 kvadratmeter stora byggnaden på en av de planlagda tomter för sommarstugor som finns på Järanäs udde intill sjön Bolmen.

När inspektörerna undersökte ärendet fann de att den tilltänkta byggnaden redan stod på plats. Fastighetsägaren fick då löfte om att slippa sanktionsavgift om stugan togs bort. Efter lite betänketid kom hon fram till att hon ville fullfölja bygglovet, även om det kostade extra.

ANNONS

Samhällsbyggnadsnämnden var vid sitt senaste sammanträde inte ense om byggsanktionsavgiften som drabbar kvinnan. Liberalernas Bengt-Åke Torhall yrkade på en halvering. Han fick också med sig Martina Philip (C) och Thomas Flystam (SD) på sin reservation mot nämndens beslut: som blev de 37 000 kronorna.

ANNONS