Robin Nordlund, på kultur- och folkhälsoförvaltningen, följer hur coronakrisen drabbar föreningslivet i Hylte.
Robin Nordlund, på kultur- och folkhälsoförvaltningen, följer hur coronakrisen drabbar föreningslivet i Hylte.

Föreningarna garanteras bidrag via "coronastöd"

Coronakrisen ska inte leda till att föreningslivet i Hylte får lägre bidrag från kommunen. Det lovar den kommunala kultur- och folkhälsonämndens politiker.

ANNONS
|

Nämnden har beslutat att varje förening, vilken drabbas av inställda arrangemang eller aktiviteter under pandemin och de restriktioner som gäller, ändå erhåller bidrag minst i nivå med närmast föregående års.

Om föreningar ej hållit sina årsmöten innan bidragsansökningar ska vara inne, ska inte heller det drabba; årsmötesprotokollen och beviljade ansvarsfriheter kan redovisas i efterhand.

Beslutet i nämnden innebär inte att kommunen täcker upp för uteblivna intäkter från publik och liknande, endast att varje förening kan räkna med samma bidrag från kommunen som tidigare –även om detta i normala fall helt eller delvis bygger antal aktiviteter eller antal deltagande.

Om det motsatta inträffar, att en förening växer och har ökad aktivitet, bedöms de efter de ordinarie reglerna och kan få mer i stöd än närmast föregående år.

ANNONS

– Exempel på hårt drabbade just nu är de föreningar som hyr ut samlingslokaler. De förlorar mycket intäkter, säger Robin Nordlund, utredare hos kommunen.

Han har varit med och tagit fram underlaget till de "nya" reglerna. Detta föregicks av mejlkontakt med en del föreningar, kring hur coronaperioden påverkat dem.

– Det totala stödet till föreningarna blir inte lägre, snarare högre. Men vi bedömer inte att det rör sig mycket pengar över budget.

Kultur- och folkhälsoförvaltningen planerar att bjuda in föreningar till ett digitalt möte för att informera och ta in synpunkter på stödet.

ANNONS