Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kan sitt kött. Daniel Hallberg som driver matvarubutik i Hyltebruk är utbildad styckmästare. Bild: Carl Potvin Johansson

”Fördelar med lokalproducerat”

Svensk mat var temat på en studiecirkel som hölls i Hyltebruk i förra veckan. Köpman Daniel Hallberg föreläste om hur det ser ut med närproducerat kött på den lokala marknaden.

Studiecirkeln, som arrangerades av SPF och Studieförbundet vuxenskolan, hade det breda temat: svensk mat.

Omkring 15 personer hade samlats för att lyssna på Ica-köpmannen Daniel Hallberg som berättade om hur det ser ut med svensk och framför allt lokalproducerad mat i hans matvarubutik.

– Det är ett brett ämne, men jag fokuserar på det som jag kan mest och det är kött, säger Hallberg, som är utbildad styckmästare.

I Hallbergs matvarubutik i Hyltebruk finns det i dag ett visst utbud av lokalproducerat kött och cirkeldeltagarna fick höra hur det gick till när det hamnade i diskarna.

– Jag tyckte att det skulle vara kul att hitta lokala köttproducenter. Det enda problemet var att det knappt fanns några. Vi ville få lite bättre kött, få upp storlekarna och kunna välja kött. Vi ville ha kött från hondjuren eftersom det köttet har finare fibrer och är bättre melerat.

Efter att lite logistiska problem med slaktbiten var lösta kunde det lokalproducerade fläskköttet från Sågknorren i Simlångsdalen säljas i butiken. Det utbudet kunde senare även utökas med nötkött från Öxabäck kött utanför Ullared och griskött från Stora Segerstad.

– Även här var logistiken det svåra. Vi fick ett djur på 350 kilo att stycka och det tog mycket tid och arbete. Då hittade vi ett charkuteri i Varberg som tog över hela den biten med att stycka och paketera köttet, sedan hämtar vi det där, berättar Daniel.

Nuförtiden kommer köttet från en kviga var tredje vecka och en gris varje vecka, till butiken.

– Det var svårt att göra sig av med nötfärsen, därför började vi göra korv och det har vi nu några stycken olika.

Även om Hallbergs butik säljer kött från flera olika ställen, poängterar han fördelarna med det lokala.

– Det är hängmörat i tio dagar, sedan styckas det och packas. Det är unikt och ni kan vara glada att ha tillgång till kött som normalt bara hittas i saluhallarna, det kan inte bli bättre, säger han.

Men samtidigt menar Hallberg att de inte kan strunta i de billigare danska fläskfiléerna eftersom en del kunder vill ha det.

– Det finns vissa saker man inte vill sälja, men som man måste. Vi kan inte bara strunta i de danska fläskfiléerna, det måste vi ha annars får vi inga kunder. Det är egentligen marknaden som styr och kunden som har makten. Det närproducerade köttet kostar lite mer, men bonden får också lite mer betalt.

Lokala förmågor. En gris i veckan, dock inte denna, levereras till Hyltebutiken. Bild: Isabel Bark/arkiv

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här