Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I videoklippet hörs när kvinnan säger ”fullast kör” och mannen säger ”du får hälla upp mer öl till mig”. I baksätet sitter två minderåriga barn. Bild: Skärmdumpar från videoklippet
I videoklippet hörs när kvinnan säger ”fullast kör” och mannen säger ”du får hälla upp mer öl till mig”. I baksätet sitter två minderåriga barn. Bild: Skärmdumpar från videoklippet

Förare dricker öl med barn i baksätet: ”Det pågår en förundersökning”

Ett videoklipp visar hur en man från Hylte dricker något som ser ut att vara öl samtidigt som han kör bil med barn i baksätet. Klippet har delats 1 500 gånger och fått 1 300 kommentarer på Facebook på 19 timmar. Nu utreder polisen ärendet.

Polisen har fått in ett flertal anmälningar från personer som har sett det högst olämpliga videoklippet från en bilfärd, som ska ha spelats in i onsdags.

– Vi har fått in filmen. Eftersom vi har fått in flera polisanmälningar finns det anledning att tro att brott som faller under allmänt åtal har förövats. Sedan får utredaren se vad som går att bevisa. Det är polisens roll, säger Pontus Remdahl, kommunpolis i Hylte.

Han berättar att polisen samverkar med Hyltes socialtjänst i ärenden som dessa.

– Polismyndigheten har en underrättelseplikt gentemot socialtjänsten. Om vi misstänker att barn far illa har vi en skyldighet att underrätta socialtjänsten.

Enligt en säker källa är det barnens mamma som ska ha suttit i passagerarsätet och filmat mannen. Under tiden hon filmar häller hon upp en dryck som ser ut att vara öl i ett glas som mannen håller i sin ena hand. Den andra handen håller han på ratten. Filmen inleds med att ett av barnen säger ”alltid så elaka mot mig” varpå mamman hånar barnet genom att härma barnet. En kort sekvens visar också ett litet, halvnaket barn som sitter utan bälte i baksätet.

I videoklippet hörs när kvinnan säger ”fullast kör” och mannen säger ”du får hälla upp mer öl till mig”. De är på väg från Hylte till Oskarström och kör på Nissastigen, genom Brandshultsrondellen.

Har ni förhört mannen som körde bilen?

– Vi fick in polisanmälningarna under torsdagen och har inte hållit några förhör än, säger Pontus Remdahl på Hyltepolisen.

Är barnen omhändertagna?

– Eftersom det här handlar om enskilda barn är det inget som varken vi eller socialtjänsten kommenterar.

Kvinnan och mannen har själva medgett på Facebook att de ligger bakom videoklippet. De kommer själva med olika förklaringar. Mannen har själv lagt ut ett långt inlägg där han bland annat skriver att han hällde alkoholfri öl i en tom starkölburk och att han filmade klippet för att ”jävlas med alla gnälliga människor på Facebook”. Kvinnan medger att det var ”jävligt oansvarigt” att hennes barn inte satt i bilbarnstol.

Klippet har delats 1 500 gånger på Facebook och fått 1 300 kommentarer under de första 19 timmarna efter att det lagts upp. De flesta uttrycker mycket starka känslor i sina kommentarer.

Det är nu upp till polisen att utreda om något brott har begåtts. Mannen dömdes 2013 för rattfylleri och olovlig körning. Enligt den domen förekom han då under sex avsnitt i belastningsregistret. Kvinnan är dömd för ett vapenbrott 2014.

Går det att använda videoklippet som bevis i en polisutredning?

– Vi har en fri bevisprövning i Sverige, det är upp till åklagaren att lägga fram vad han anser relevant i ett mål. Om han tycker att en film är relevant så kan han lägga fram den. Sedan är det upp till domstolen att värdera vad som syns eller sägs på filmen. Däremot kan jag inte resonera om det enskilda ärendet, eftersom det pågår en förundersökning, säger Pontus Remdahl.

Vad kan polisen göra för att förebygga att barn inte far illa i trafiken?

– Det vi kan göra är att upplysa fordonsägare och bilförare. När vi stannar förare i trafiken kontrollerar vi alltid att de har körkort och föreskriven skyddsutrustning som bälten. Körskolorna informerar om hur vuxna och barn i olika storlekar ska sitta i bilar. Det står också tydligt beskrivet på Transportstyrelsens hemsida, säger Remdahl.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här