Drönarbild över Hyltebruks nya planerade bostadsområde Parkstaden.
Drönarbild över Hyltebruks nya planerade bostadsområde Parkstaden. Bild: Hylte kommun

Fåtal invånare har åsikter om den nya stadsdelen vid Nissan

Behöver Hyltebruk ett nytt bostadsområde när befolkningen minskar? Hur påverkar bostadsbyggandet miljön? Kommer det att finnas aktiviteter i närmiljön för både kvinnor och män? Synpunkterna, som kom in under samrådet om Parkstaden, spretar åt olika håll.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Fram till 30 oktober har privatpersoner, myndigheter och andra aktörer kunnat yttra sig om detaljplaneförslaget för bostadsområdet Parkstaden intill Nissan i Hyltebruk. Hyltebruks nya ”stadsdel” kan rymma uppemot 150 bostäder.

LÄS MER:80 attraktiva bostäder vid Nissan kan bli verklighet

LÄS MER:Hyltebostäder vill bygga på nya området

Invånaren Heike Marko påtalar att bostadsprojektet inte alls är nödvändigt eftersom Hylte kommuns befolkning minskar. Heike Marko bor mittemot planområdet och hör till det fåtal Hyltebruksbor som har deltagit i samrådet. Hon har i en tidigare HP-artikel uttryckt en stor tveksamhet till Parkstaden eftersom hon är orolig för att värdet på hennes egen fastighet kommer att minska när utsikten påverkas.

”Vi kommer att se rakt in i folks vardagsrum på andra sidan Nissan. Ska vi dessutom behöva störas av byggnadsoväsen i flera år?” skriver Heike Marko.

ANNONS

LÄS MER:Grannar är kritiska till nya bostäder vid Nissan

I huset på den gamla kvarntomten intill Nissan bor Heike Marko (tvåa från höger) med vännen Marcel Nakonz, sambon Thomas Beyer och Heikes mor Christina Honko. De är oroliga för hur ett bostadsområde på andra sidan ån kommer att påverka deras utsikt och omgivning.
I huset på den gamla kvarntomten intill Nissan bor Heike Marko (tvåa från höger) med vännen Marcel Nakonz, sambon Thomas Beyer och Heikes mor Christina Honko. De är oroliga för hur ett bostadsområde på andra sidan ån kommer att påverka deras utsikt och omgivning. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv

En annan närboende tycker att naturområdet och vandringsleden påverkas negativt. Han är också orolig för byggets miljöpåverkan:

”Jag kan inte tänka mig att det är tillåtet att bygga så nära vattnet plus att det kommer bli en onödig nedsmutsning av vattnet i Nissan”, skriver han.

För att möjliggöra bostadsbygget precis intill Nissan har kommunen, i sitt detaljplaneförslag, angett att strandskyddet ska upphävas inom hela planområdet.

Lantmäteriet påtalar brister i förslaget

Lantmäteriet har upptäckt flera brister i planförslagets handlingar. I sitt yttrande skriver myndigheten att ”noggrannheten på fastighetsgränserna är av sämre kvalitet” och att ”plankartan inte följer inte Boverkets rekommendationer” som bland annat syftar till att underlätta digitalisering. Lantmäteriet saknar också en fastighetskonsekvensbeskrivning:

”Det är viktigt att alla som berörs av en detaljplan kan förstå planens konsekvenser för den egna fastigheten”, skriver Anders Eckerstig på Lantmäteriet.

Kommunens miljöenhet vill invänta resultaten från provtagning som ska visa markradonhalten inom det planerade området. Om radonhalterna är för höga kan det leda till krav på särskilt radonsäkrat byggande.

I samrådet har även Trafikverket yttrat sig om exempelvis trafikflödet runt bostadsområdet:

”Det anslutande vägnätet bedöms klara förväntad trafikökning utan några större åtgärder”, skriver Helena Ekengren på Trafikverket.

Trygghet och belysning i parker

Region Hallands lokala nämnd i Hylte har synpunkter av en annan karaktär. Nämnden vill att barn- och jämställdhetsperspektiven stärks i detaljplanen. Det handlar om belysning och trygghetsaspekter på grönytor och i parker, men också om aktivitetsytor:

ANNONS

”Finns möjlighet till sociala och fysiska aktiviteter i närmiljön för kvinnor och män, flickor och pojkar?” skriver nämndens ordförande Anna Roos (C).

ANNONS