Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE.Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE.Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Fästingsommaren är här men inga TBE-fall i Halland i år

Inga fall av TBE har ännu rapporterats in i Halland. Ändå bör man vaccinera sig om man vistas i skog och mark i riskområde, tycker smittskyddsläkare.

En mild vinter och sommarhettan som försvann gör att fästingarna trivs mycket bra i våra marker.

TBE är en fästingöverförd hjärninflammation som inte går att behandla men som till skillnad från borrelia (som också är en fästingöverförbar sjukdom) går att vaccinera sig emot. Fästingarna sprider sig mer och mer norrut i landet och samtidigt blir TBE-fallen allt vanligare i Hallands närområden. I Västra Götaland och främst i Bohuslän har fallen på bara några år tredubblats.

– Vi vet att TBE-fallen i Sverige successivt har spridits till nya områden. I Halland har vi alltså ännu inte sett att vi har någon tydlig uppgång eller anhopning av fall, utan det rör sig om relativt få fall, berättar Maria Löfgren, smittskyddsläkare på infektionskliniken i Halmstad.

Under 2018 rapporterades det in tre fall av TBE i Hylte kommun och under 2019 har det varit några enstaka spridda fall i Halland. Hittills i år har man inte fått in något fall alls i länet. Rekommendationen är att om man ska vistas i skog i andra län eller utomlands, så bör man kontrollera hur TBE-läget är där.

– Är man en person som är mycket ute i skog och mark kan man alltid vända sig till sin vårdcentral eller annan vaccinerande enhet och bli vaccinerad, säger Maria Löfgren.

En grundvaccination mot TBE består av tre doser som tas under första året. Därefter tas den första påfyllningsdosen efter tre år. Enligt smittskyddsläkare Maria Löfgren är vaccinationen ett bra och säkert skydd mot sjukdomen som i vissa fall kan bli mycket allvarlig.

– Viruset kan orsaka olika grad av sjukdom, alltifrån övergående feber och huvudvärk till allvarlig hjärninflammation med risk för bestående men på hjärnans funktioner. Därför är vaccination jätteviktigt om man vet att man riskerar att utsättas för smittrisk.

För att undvika att få fästingar ska vara man vara noga med att ha täckande kläder och skor när man rör sig i skog och mark. Om man väl har fått en fästing som satt sig ska denna tas bort i sin helhet så fort som möjligt.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!