Tiraholms Fisk i Unnaryd är den enda restaurangen i Hylte som i dagsläget kan utnyttja kommunens lättnader i hur alkohol kan serveras.
Tiraholms Fisk i Unnaryd är den enda restaurangen i Hylte som i dagsläget kan utnyttja kommunens lättnader i hur alkohol kan serveras. Bild: arkiv

Få flaskor alkohol har körts ut på beställning

En flaska vin - på två månader - har körts ut till dörren efter att Hyltepolitikerna tog sitt kontroversiella beslut.

ANNONS
|

Istället för att argumentera, om varför man vill tillåta hemkörning av alkohol från restaurangerna, hävdar samhällsbyggnadsnämnden formalia när man tillbakavisar överklagandet från Totte Ljunggren, från nykterhetsrörelsen i Hylte.

Det är förvaltningsrätten i Göteborg som är på väg att pröva det drygt två månader gamla Hyltebeslutet, sedan det överklagats.

– Totte eller IOGT-NTO överklagar inte beslutet i sig, utan ifrågasätter vilken nämnd som tagit beslutet, säger Malin Thydén Kärrman (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, om varför kommunens yttrande till förvaltningsrätten i stort sett endast består av hänvisningar till olika paragrafer i alkohollagen och kommunallagen.

Innebörden av yttrandet, är att kommunen anser sig ha rätt att fatta det beslut man klubbat.

ANNONS

Det var i mitten av december som kommunen började tillåta restauranger, de med både catering- och alkoholtillstånd, att också leverera alkohol vid dörren hos den som beställer hämtmat. Detta som ett sätt att mildra effekterna av att näringsställena, till följd av coronan, måste stänga på kvällstid.

Åtgärden har fått kritik från flera håll, bland annat från länsstyrelsens tillsyn av tillståndsgivningen kring alkohol. De har inte sett Hyltes beslut som förenligt med alkohollagen. Från Totte Ljunggrens sida framförs även att Hyltes politik gynnar krafter som vill liberalisera handeln av öl, vin och sprit.

Beslut från i december har ännu inte utvärderats. Men enligt Thydén Kärrman har det, under de två månader som gått, inte fått så stor effekt. Den enda restaurangen som visade sig ha formell möjlighet att utnyttja det var Tiraholms fiskerestaurang i Unnaryd.

– Och de har, enligt vad jag fått rapport om, endast kört ut en flaska vin på hela denna tiden.

Någon mer restaurang än Tiraholm har heller inte sökt cateringtillstånd och skaffat sig möjligheten för hemleveranser av vin och öl.

ANNONS