Evy Johansson startade en namninsamling för att rädda Krösatåget - på en vecka har redan 2711 personer skrivit på.
Evy Johansson startade en namninsamling för att rädda Krösatåget - på en vecka har redan 2711 personer skrivit på. Bild: Fredrik Almryd

Evy startade en digital namninsamling för Krösatågen

Evy Johansson ser sig som en 70-årig version av Greta Thunberg. Från huset i Glöshult sköter hon en namninsamling för att rädda Krösatågen.

ANNONS
LocationTorup|
|

I sitt lilla hus i Glöshult välkomnar 70-åriga Evy Johansson oss.

Hon har smitit från repetitionerna med Hyltebygdens Spelmän vars musik hörs från en provisorisk replokal i trädgården. Med en snabb blick på sin mobiltelefon konstaterar Evy Johansson att ytterligare några skrivit på hennes digitala namninsamling för att rädda Krösatågen.

– Jag läste i Hallandsposten och där var ju både en debattartikel av politiker och en ledare om nedläggningshotet mot Krösatågen, säger Evy Johansson.

Hon gick därefter in på Facebook under Hyltebruks anslagstavla och frågade om det inte fanns någon namninsamling att skriva på.

– Det var ingen som kände till någon sådan men en person skickade en länk till ”Hur man gör en insamling” och då tänkte jag att då får jag göra en själv, berättar hon samtidigt som hon serverar saft på verandan.

ANNONS

Det var förra lördagen som hon publicerade namninsamlingen och redan under första dygnet hade 71 personer skrivit på. Sedan har det bara rullat på och i skrivande stund så har 2711 skrivit under. Detta är långt mer än Evy Johansson vågat hoppats på.

– Jag känner mig lite som Greta Thunberg, men jag är 70 år och inte 17.

Några protester utanför riksdagshuset eller Regionens hus i Halmstad är dock inte inplanerade. Däremot kommer Evy Johansson plötsligt på en idé om att införliva sina spelande vänner i trädgården. Tanken på en aktionsgrupp med spelglada seniorer föds.

– Vi borde kanske åka och spela för beslutsfattarna med dragspel, klarinett och fiol i Värnamo eller i Halmstad för att visa hur smidigt det är att åka tåg, skrattar Evy Johansson.

Evy Johansson funderar på en möjlig aktivistturné med Hyltebygdens spelmän på Krösatåget.
Evy Johansson funderar på en möjlig aktivistturné med Hyltebygdens spelmän på Krösatåget. Bild: Fredrik Almryd

Vi lämnar för en stund planerna om en möjlig aktionsturné med Krösatåget och perrongspelningar. I takt med att namnunderskrifterna tickar på så börjar Evy fundera på nästa steg.

– Jag hoppas att namnunderskrifterna ska kunna påverka politiker, Hallandstrafiken och Region Halland. Det handlar inte bara om att ta bussen från Hylte till Halmstad. Det är mycket större än så, för det är ett kulturarv med tågtrafiken här i bygden, säger Evy Johansson och refererar till alla gamla stationshus och livet runt järnvägen.

ANNONS
ANNONS