Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 3 juni 2019 störtade en grävmaskin ned i en bergtäkt i Vägaholm utanför Långaryd. Olyckan ledde till att föraren dog. Företaget Sandahls konstaterade i sin utredning att arbetsplatsolyckan berodde på den mänskliga faktorn. Nu är även Arbetsmiljöverket klar med sin utredning. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv
Den 3 juni 2019 störtade en grävmaskin ned i en bergtäkt i Vägaholm utanför Långaryd. Olyckan ledde till att föraren dog. Företaget Sandahls konstaterade i sin utredning att arbetsplatsolyckan berodde på den mänskliga faktorn. Nu är även Arbetsmiljöverket klar med sin utredning. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv

Ett år sedan dödsolyckan – Arbetsmiljöverket vill att ärendet åtalsprövas

Ett år har gått sedan dödsolyckan i en bergtäkt nära Nissastigen då en grävmaskin störtade nedför en ravin. Arbetsmiljöverket har funnit brister och har därför begärt att polisen prövar om det räcker för att väcka åtal mot företaget.

– Någonting har vi funnit i någon form av brist, i och med att vi har valt att göra en åtalsanmälan. Våra synpunkter blir naturligtvis en stöttning för polisen och åklagaren i deras utredning, säger Eva Nilsson, jurist på Arbetsmiljöverket.

Den 3 juni förra året omkom en 40-årig grävmaskinist när han störtade nedför en ravin med sitt fordon vid bergtäkten i Vägaholm. Täkten ligger utmed Nissastigen i höjd med Långaryd.

LÄS MER: Man omkom när grävmaskinen föll från hög höjd

LÄS MER: Omfattande utredning efter dödsolyckan

I januari 2020 skrev Hallandsposten om vad företaget Sandahls Entreprenad i Värnamo, som äger bergtäkten, hade kommit fram till i sin interna utredning. Deras slutsats var att orsaken till olyckan var den mänskliga faktorn.

– Vi kom fram till att vi hade gjort efter konstens alla regler. Det finns metoder för att förankra maskiner, men då blir det enorma moment och den tekniken finns inte på marknaden. Vi hade den bästa tekniken och de bästa förutsättningarna för en sådan bergmaskin, sa företagets vd Mattias Svensson då.

Bergtäkten i Vägaholm. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv
Bergtäkten i Vägaholm. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv

Utöver Sandahls egen utredning har parallella utredningar bedrivits av Arbetsmiljöverket och Polisens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

Riksenheten ska komma fram till om företaget begick något arbetsmiljöbrott eller inte. Men man har inväntat Arbetsmiljöverkets synpunkter för att kunna väga in dem i bedömningen.

– Vår utredning av själva händelsen är klar nu. Vi har lämnat in en åtalsprövning. När vi gör en åtalsanmälan så går vi igenom händelsen, vilka brister vi har funnit och om det finns något orsakssamband kopplat till varför olyckan hände. Vi presenterar vad vi har kommit fram till. En arbetsplatsolycka kan ha dödlig utgång utan att det beror på något som arbetsgivaren har gjort, säger Eva Nilsson, jurist på Arbetsmiljöverket.

Generellt sett brukar arbetsgivaren vara väldigt mån om att vidta åtgärder efter en dödsolycka. Då kanske de vidtar rimliga åtgärder utan att vi ens behöver ställa krav på dem.

Hon kan dock inte gå in på detaljer om vilka faktorer som gjorde att arbetsplatsolyckan i bergtäkten kunde inträffa.

– Då bryter jag mot förundersökningssekretessen, säger Eva Nilsson och hänvisar till att polisens förundersökning pågår än.

Det är polisen som utreder om det har förekommit någon oaktsamhet i samband med olyckan.

– Vi tittar på brister i arbetsmiljön och vad som åligger varje skyddsansvarig på arbetsplatserna. Sedan bakar polisen in våra synpunkter i sitt förundersökningsprotokoll, säger Eva Nilsson.

Tillsynsärendet hos Arbetsmiljöverket är fortfarande öppet.

– Det kan bli fler tillsynsbesök. Men just nu har vi lite annat fokus i samhället som tar kraft, säger arbetsmiljöinspektören Mathias Gramsby och tillägger:

– Det är svårt att kommentera ett enskilt ärende. Men generellt sett brukar arbetsgivaren vara väldigt mån om att vidta åtgärder efter en dödsolycka. Då kanske de vidtar rimliga åtgärder utan att vi ens behöver ställa krav på dem. Det beror också på vad som har hänt. I vissa fall kanske inte arbetsgivaren har kunnat råda över det som har hänt. Varje ärende är unikt.

Fotnot: HP har även sökt Magnus Clase, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, under tisdagen. Han har dock inte gått att nå.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här