Ett år med skejtparken

Trots ett lyckat första år är målet med Hyltes skejtpark ännu inte uppnått. Det menar föreningens ordförande Johan Petersson som nu hoppas på mer gemenskap kring parken.

ANNONS
|

Snart har ett helt år passerat sedan skejtparken i Hylte stod redo att välkomna skejtsugna barn och ungdomar.

– Då visste vi inte vad det skulle bli för tillhåll. Vi i föreningen är inga poliser som går och skäller, men man vill såklart att det ska upplevas tryggt att vara här, säger Johan Petersson, ordförande för skejtföreningen, och fortsätter:

– I början var det en del äldre som hängde här med sina EPA-traktorer, men det har avtagit. Numera är det mycket småbarnsfamiljer som kommer hit och har med sig fika. Det var lite det vi hoppades på när parken byggdes.

ANNONS
När Hallandsposten besökte skejtparken anordnade föreningen en sommarlovsaktivitet tillsammans med SISU Idrottsutbildarna.
När Hallandsposten besökte skejtparken anordnade föreningen en sommarlovsaktivitet tillsammans med SISU Idrottsutbildarna. Bild: Hanna Nordemark

För att nå dit där de är i dag har mycket behövt falla på plats för skejtföreningen. Före byggnationen, som till stor del finansierades av ett bidrag på fem miljoner kronor från Arvsfonden, krävdes mycket tid och engagemang för att överhuvudtaget få till stånd en park. När skejtparken väl var byggd har det rått en del frågetecken kring hur ansvarsfördelningen av parken ska se ut, men likt mycket annat har även det löst sig för föreningen – åtminstone till årsskiftet då ett nytt avtal behöver upprättas.

– Nu är det bestämt att det är skejtföreningen som ansvarar för allt innanför betongkanten – exempelvis att det är rent och snyggt – medan kommunen ansvarar för det som är utanför, säger Johan.

LÄS MER:Betongcupen sätter nya skejtparken på prov

Sedan parken öppnades upp för allmänheten har intresset hos barn och ungdomar gått i linje med vad man från föreningens sida hoppades på.

– Det var extremt mycket besökare i början och så har det fortsatt. Därmed har vi uppnått ett av våra mål, nämligen att skapa en ny mötesplats för unga, säger Johan.

Enligt Johan har många barn som inte är engagerade i de mer traditionella idrottsföreningarna hittat till skejtparken.

– Det känns kul. Jag tror också att vårt samarbete med fritidsgården leder till att vi kan fånga upp fler barn som inte ägnar sig åt traditionella sporter såsom fotboll och volleyboll.

ANNONS

Men trots det faktum att många barn och ungdomar redan besöker parken för att skejta finns det alltså fortfarande ouppnådda mål.

– Vi har en stark styrelse och många medlemmar, men jag önskar att fler barn och ungdomar blir föreningsaktiva.

LÄS MER:Nu är det klart –fritt fram att skejta i parken

Varför hoppas du det?

– Det behövs för att föreningen ska hålla över tid. Om det bara är några få som engagerar sig är det svårt att få till det på längre sikt. Min dröm är skejtföreningen ska bli en självdrivande förening som tar socialt ansvar, säger Johan.

Fullt ös och tungan rätt i mun.
Fullt ös och tungan rätt i mun. Bild: Hanna Nordemark
ANNONS