Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nya snurror. Eon kan nu uppföra två nya vindkraftverk öster om Fröslida, vilka blir det största i Halland.

Eon har fått tillstånd för två jättar i Fröslida

Eon Wind har fått länsstyrelsens tillstånd att utanför Fröslida uppföra de hittills högsta vindkraftverken i Halland.

Vindkraftverken, det handlar om två stycken, får en tornhöjd på 150 meter och en totalhöjd med vingarna inräknat på 185 meter. I Örkenområdet, som det gäller, finns sedan tidigare åtskilliga vindkraftverk men ingen av dem når över 150 meter i totalhöjd.

Den höga höjden gör att verken måste ha ett konstant varningsljus, för flygtrafiken. Vad gäller dess kräver länsstyrelsen i Halland att Eon Wind, innan man bygger, söker dispens från Transportstyrelsen föreskrifter så att lamporna kan dimmas ned då är god sikt. Får man inte dispens ska man ändå hålla ljusstyrkan så låg.

– Det handlar om att belysningen ska störa boende i området så lite som möjligt, säger Anna-Lena Olsson, vindkraftshandläggare vid länsstyrelsen.

Hon förklarar att det handlar om en avvägning mellan säkerhetskraven och omsorgen om dem som vistas kring verken på marken.

Eon Winds ansökan om de höga verken handlade egentligen om fyra stycken. Men länsstyrelsen säger nej till de två som planerats byggas på mark som tillhör Hylte kommun; kommungränsen går genom vindkraftsområdet och politikerna i Hylte har lagt in sitt veto mot planerna. De två verk som nu fått ja ligger istället inom Halmstads kommun.

I våras förklarade Eon Winds projektchef Lars Borisson för HP att företaget är berett att bygga de två ”Halmstadverken” även om de två "Hylte" faller ifrån. Eon Wind har redan, sedan 2012, sex andra vindkraftverk i området.

Bland de övriga villkor för driften av de nya verkan finns begränsningar kring buller.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här