Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Eon berett bara bygga två verk

Eon Wind avser att bygga de höga vindkraftverken i Fröslida, trots att länsstyrelsen bara gav tillstånd till två.

– Vi har sex andra verk i området och det underlättar när vi bygger, även om det bara blir de som uppförs på mark i Halmstads kommun, säger Lars Borisson, chef för projektutveckling på Eon Wind.

Två verk, på Hyltes sida om kommungränsen, fick avslag från länsstyrelsen. Skälet är Hylte kommuns moratorium för nya vindkraftverk som är beslutad i väntan på en ny översiktsplan för kommunen.

– Detta är inget vi överklagar, säger Borisson.

Däremot ska företaget nu avvakta om några andra överklagar tillståndet och då eventuellt fördröjer byggstart. Det kan handla om upp mot ett år, tiden som brukar gå åt för en överprövning. Innan dess går Eon inte vidare med projekteringen. Borisson uppger att det inte är klart med vilka turbiner eller leverantörer som man tänker använda; man avser att göra en upphandling bland tillverkarna.

Dock står man fast vid den totala verkshöjden, 185 meter. HP har tidigare berättar att det tidigare inte byggts så högt i Halland. Lars Borisson uppger att Eon heller inte byggt till den höjden tidigare, men att man har en koncession för vindkraftverk i Västernorrlands inland som har en totalhöjd om 220 meter.

De höga verken i Fröslida leder till ett krav från Transportstyrelsen om ett konstant vitt varningsljus. Vid tidpunkten då Eon var ute med samråd för verken, planerade man för ett radarstyrt ljussystem som bara tänder upp då ett flygplan eller en helikopter närmar sig.

Nu har företagen bakom dessa system sålt dem till vissa av vindkraftverkstillverkarna. Det gör att Eon inte längre har direkttillgång till radarljusen, utan är beroende till de system de kan få från leverantörerna av verken.

Länsstyrelsen har därför gett lite öppna och oklara villkor för Eon vad just gäller ljusvarningarna.

– Vi kommer att anstränga oss mesta möjligt för att begränsa ljuset så att det inte stör de människor som finns på marken, lovar Eons Lars Borisson.