”Det är väldigt konstigt att ett hushåll ska kunna sätta stopp för våra blomlådor”, tycker grannarna på Rydöforsvägen: Wanda och Lars Björlin, Peter och Hanna Isaksson samt Tore Gunnarsson.
”Det är väldigt konstigt att ett hushåll ska kunna sätta stopp för våra blomlådor”, tycker grannarna på Rydöforsvägen: Wanda och Lars Björlin, Peter och Hanna Isaksson samt Tore Gunnarsson. Bild: Isabel Bark

En granne satte sig på tvären – då nekas villakvarteret farthinder

En raksträcka av Rydöforsvägen har gjort att bilförare håller alltför höga hastigheter i villakvarteret. När hela grannskapet ansökte om att få ställa ut blomlådor sade kommunen nej. Anledningen var att en enda fastighetsägare hade satt sig på tvären.
– Vi vill ju bara sänka hastigheten på sträckan för våra barns säkerhet, säger Hanna Isaksson.

ANNONS
LocationRydöbruk||

Hanna Isaksson ingår i ett av minst tolv året-runt-boende hushåll längs Rydöforsvägen i Rydöbruk som har försökt få till blomlådor på raksträckan ett tag. Fyra lådor är redan inköpta, reflexmärkta och nyplanterade. När Hanna och hennes närmaste grannar ställde ut lådorna utanför sina fastigheter dröjde det inte länge innan kommunen fick in ett klagomål från en granne som bor på en annan del av på gatan.

LÄS MER:Gatuchefen om blomlådor: ”Reglerna kan tolkas olika”

– Vi fick veta att vi behövde söka tillstånd. Den här grannen har däremot inte uppgett någon legitim anledning till varför vi inte ska ha blomlådor på gatan. Dessutom ville vi ställa blomlådorna utanför våra egna fastigheter och vi har bekostat lådorna själva, säger Hanna Isaksson.

ANNONS

En majoritet ville ha blomlådor

På grund av att en fastighetsägare är negativ till dessa fartdämpande väghinder har Hylte kommun också sagt nej och villakvarteret fick beskedet att beslutet inte går att överklaga. Trots att en majoritet var positiv till blomlådorna.

– Det är väldigt konstigt att ett hushåll ska kunna sätta stopp för våra blomlådor. Dessutom ska väl alla beslut gå att överklaga. Blomlådor som farthinder är något som används överallt, säger Hannas make Peter Isaksson.

– Vår tanke är inte att hindra någon. Vi vill ju bara sänka hastigheten på sträckan för våra barns säkerhet. Det är löjligt att det har blivit en så stor grej av detta, som är en säkerhetsåtgärd, menar Hanna Isaksson.

Wanda Björlin piffar till de nyplanterade växterna i blomlådorna.
Wanda Björlin piffar till de nyplanterade växterna i blomlådorna. Bild: Isabel Bark

Anledningen till att villaägarna i kvarteret vill ha blomlådor är för att skydda barn och barnbarn från trafiken på den långa raksträckan.

– Blomlådor är lätta att flytta och tas undan på vintern. Vi ser ofta bilar och mopeder köra för fort här. Det finns inte heller någon utsatt hastighetsbegränsning på vår gata, säger Wanda Björlin som själv har sju barnbarn.

Hastighetsskyltar saknas på gatan

Att det saknas hastighetsskyltar är något som grannskapet har påpekat för Hylte kommun.

Bilförare kan susa förbi i 70 kilometer i timmen och tung trafik använder vägen som en genväg från gamla M2 upp till Femsjövägen. Oftast beror det på att lastbilsförare, som inte känner till Rydöbruk, leds via Rydöforsvägen av sin gps.

ANNONS

– Självklart ska vi som föräldrar hålla koll på våra barn, men en trafikolycka kan ske på ett ögonblick, säger Hanna Isaksson och får medhåll av Tore Gunnarsson:

– Ska någon behöva dö innan kommunen ger oss tillåtelse att ställa ut blomlådor? undrar han.

Fakta: Regler för blomlådor

Några av kriterierna för att få sätta ut blomlådor är:

• För att söka tillstånd krävs en kontaktperson som har huvudansvaret för blomlådornas tillverkning, placering, skötsel med mera. Den kontaktperson som anges i ansökan måste bo på den gata där blomlådorna ställs ut.

• Blomlådor får endast vara utplacerade perioden 1 april – 31 oktober. Det är utsedd kontaktpersons ansvar att se till att blomlådorna tas bort inför vintern.

• För att kunna godkänna ansökan måste alla grannar som närmast berörs vara överens om att man vill ha blomlådor utanför sina fastigheter.

• Placering och avstånd mellan lådorna bestäms tillsammans med kommunen. Detta för att sopbilar och andra servicefordon ska kunna komma fram.

• Gator som kan ha blomlådor är lokalgator, exempelvis bostadsgator med fastighetsutfarter.

• Gator som trafikeras av bussar i linjetrafik kan inte få blomlådor utplacerade.

• Det krävs minst 50 meter fri sikt på var sida om blomlådorna. Avståndet till gatukorsning ska vara minst 20 meter.

• De boende bekostar själva och låter tillverka blomlådorna. De boende bekostar också själva lämpliga växer som inte skymmer sikten.

Källa: Hylte kommun

LÄS FLER NYHETER OM RYDÖBRUK:

ANNONS