Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sophia Lehnberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, uppger att Hylte kommun har god kontroll över läget inom äldreomsorgen. Bild: Privat/HP Arkiv
Sophia Lehnberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, uppger att Hylte kommun har god kontroll över läget inom äldreomsorgen. Bild: Privat/HP Arkiv

En boende och en anställd smittade på äldreboende i Hylte

Coronaviruset har återigen tagit sig in på ett äldreboende i Hylte kommun. En person uppges vara smittad, men är inte allvarligt sjuk. Dessutom har en medarbetare på boendet testats positiv.

Under hela sommaren var Hyltes tre kommunala äldreboenden förskonade från nya fall av covid-19. Men i veckan har en boende testats positiv. Personen är inte allvarligt sjuk.

– Vi har god kontroll över läget och det gör mig väldigt stolt att inte någon medboende är smittad. Den smittade stannar i sin lägenhet och vi har avgränsad personal som jobbar bara med den smittade, och inte går mellan avdelningarna, säger Sophia Lehnberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hylte kommun, till SVT.

Osäkert hur smittan har kommit in

Smittspårning pågår och alla medboende och personal som varit i kontakt med den smittade har testats. En av dessa anställda har testats positiv. Den personen arbetar inte i nuläget. Både medarbetaren och den boende mår i nuläget bra.

Sedan dess har inga fler fall upptäckts på boendet, uppger Sophia Lehnberg till Hallandsposten. Hon kan inte med säkerhet säga hur smittan har kommit in på äldreboendet.

Hur resonerar ni – behöver alla boende testas eller bara de som uppvisar symptom?

– Vi testar bara på uppkommen anledning eller om personen varit med i screeninggruppen, alltså de som varit i kontakt med den smittade. Det är ett rätt så gediget arbete att ta kontakt med alla i den här gruppen, säger Sophia Lehnberg.

De medarbetare som jobbar med den smittade bär full skyddsutrustning.

LÄS MER: Barnskötaren Helena Henrysson rycker in på äldreboendet

Hur fungerar det med besök på äldreboendena, nu när det inte råder besöksförbud?

– Vi avråder starkt från besök, men har inga medel att stoppa folk i dörren. De flesta invånare är kloka och måna om sina anhöriga, säger Sophia Lehnberg.

Enligt en kartläggning som SVT Nyheter Halland gjort finns smitta nu på äldreboenden i fem av de sex halländska kommunerna. Totalt 49 äldre inom äldreomsorgen i Halland har bekräftats positiva för covid-19. Uppgifterna samlades in onsdagen den 4 november.

Läs om hur Hyltes äldreboenden drabbades i våras:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här