33-åriga Emma Gröndahl från Mellbystrand har blivit kommunens högsta, och som sådan hittills yngsta, chef.
33-åriga Emma Gröndahl från Mellbystrand har blivit kommunens högsta, och som sådan hittills yngsta, chef.

Emma Gröndahl blev kommunchef - utan konkurrens

Kommunstyrelsen har beslutat att ge Emma Gröndahl fast jobb som kommunchef i Hylte.

ANNONS
|

Hon har fått jobbet helt utan konkurrens. Tjänsten har inte varit utlyst.

Emma Gröndahl var förordnad på sitt vikariat fram till nästa sommar. Att ett halvår återstod, är skälet till hon anställs med fast kontrakt redan nu.

– Skulle vi inlett en rekrytering med utlysning av tjänsten, borde den satts igång nu för att bli klar till sommaren. Men eftersom vi är säkra på att vi vill ha henne på tjänsten, ville jag inte göra det. Jag är personligen motståndare till att att gå ut och annonsera bara för rekryteringens skull, när man redan vet vem som ska få jobbet, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Detta stötte på visst motstånd bland oppositionen vid kommunstyrelsens sammanträde. Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna ansåg att man skulle annonsera ut tjänsten.

– Det är principsak, att man annonserar så att andra kan söka, säger oppositionsrådet Anna Roos (C), som också invänder att Ronny Löfquist inte säkert kan veta vilka som söker, när han säger att Emma Gröndahl är självskriven för jobbet.

– Det skulle kunna dyka upp någon som är kommunchef i en annan kommun och som har stor erfarenhet.

När man röstat om förfarandet, var man dock inte oense om att ge chefsposten till Emma Gröndahl. En enig kommunstyrelse klubbade den delen av ärendet.

– Hon har jobbat bra och skulle också legat bra till om fler fått söka tjänsten, säger Anna Roos.

Anställningsvillkoren för Emma Gröndahl blir efter samma mall som fastställdes efter den uppmärksammade avpolleteringen i våras av hennes företrädare, Per Borg, efter dennes thailandsresa under coronakrisen: 6 månaders uppsägningstid och inga fallskärmspengar.

Dock har inte månadslönen fastställts ännu, det sker när kommunrådet Ronny Löfquist under någon av de närmaste dagarna presenterar anställningskontraktet för Emma Gröndahl, som varit vikarierande kommunchef i sex månader med en månadslön på 75 000 kronor.

Per Borg hade när han slutade strax under 80 000, satt i 2019 års lönenivå. Emma kommer att föreslås lön satt för 2021.

ANNONS

– I nivå med Pers, med tillägg för två års revisioner, säger Ronny Löfquist.

Kommunstyrelsen anställde i dag också, delvis som en dominoeffekt, två chefer till: juristen Jenny Hagesjö blir kanslichef på kommunkontoret (Emmas Gröndahls tidigare jobb) och Tove Olsson från Karlskoga blir utvecklings och hållbarhetschef.

Den senare befattningen är skapad av vakanser och en smärre omorganisation.

Ronny Löfquist ser en tjänstemannaledning i kommunen som han vill vara nöjd med, efter att man nyligen också anställt ekonomichef och skolchef.

– Nu har vi har fått den laguppställning vi önskar. Det känns bra.

ANNONS