Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Elever i Hyltebruk lär sig entreprenörskap på lektionstid

Kompetenscentrum i Hyltebruk har en kurs i entreprenörskap som en del av gymnasieutbildningen. Under våren har fem elever kommit på och utvecklat affärsidéer.
– Vi ville göra något som gör folk glada, säger Layth Kadmous, en av eleverna.

I tio veckor har elever både gymnasieelever och vuxenelever fått i uppdrag att utveckla, och så långt det går, genomföra sina affärsidéer. Läraren Margareta Öllsjö, som utöver kursen i entreprenörskap även undervisar svenska som andraspråk, berömmer eleverna och menar att de har växt mycket under kursens gång.

– Kursen är tvärvetenskaplig och eleverna får med sig en massa erfarenhet som är jättebra för framtiden, säger hon.

Omar Mohamed Abdi vill driva en körskola för personer som behöver stöd i svenska språket. Han har inte fått igång körskolan än, men tanken är att han efter kursen ska fortsätta ta idén vidare och faktiskt starta en körskola.

– Jag hade två mål: Dels att hjälpa personer med utländsk bakgrund som har svårigheter att ta körkort, dels att få en trafikskola i Hylte, säger han.

Startade eget företag

Sidra Abujahwar har startat ett företag som säljer glastavlor med motiv som kunden får bestämma.

– Jag gillar att vara unik och konstnärlig, med det här ger jag mina kunder möjligheten att få deras dröm om en egen tavla att bli verklighet.

Sidra har tidigare varit med i ett UF-företag som hade en liknande idé, men har i och med kursen vidareutvecklat de tankarna och startat ett eget företag för att sälja sina varor.

– En tavla tar några timmar att göra och jag som ibland har haft problem att sakta ner har fått ro att göra de konstnärliga bitarna för att bli klar med tavlorna.

Vill lära kvinnor cykla

Tillsammans har Rafah Al-Barkawee och Layth Kadmous inlett ett projekt där de ska lära kvinnor med invandrarbakgrund att cykla.

– Vi gillar båda att cykla, så Rafah fick idéen om att hjälpa andra att cykla, säger Layth.

– Jag gör det praktiska utlärandet på Örnavallen och Layth håller i det teoretiska som att lära ut trafikregler, säger Rafah.

Long Le ville driva caféverksamhet, men som i alla affärsverksamheter fick han tänka om lite och det landade i en semmelfest för alla på skolan.

– Många visste vet inte vad semlan är och jag fick skolan att sponsra så semlan bara kostade nio kronor.

”Jättesvårt i början – lätt nu”

Eleverna har fått gå igenom alla steg för att ta fram en affärsverksamhet med budget, marknadsundersökningar och alla andra steg som behövs för att starta en verksamhet. Alla fem har också fått öva på att presentera sina idéer för andra.

– Jag hade jättesvårt i början för att gå runt i klassrum och kolla vem som ville vara med. Nu kan vi göra det varje dag, säger Rafah.

– Jag var ganska nervös först när jag skulle ha semmeldagen men sen fick jag hjälp av Margareta och Rafah och det gick jättebra, säger Long.

Hoppas nästa grupp löser andra problem

Tanken med kursen, som är en del av deras utbildningar på Kompetenscentrum, är att lära sig entreprenörskap. På tio veckor har alla fem mer eller mindre fått igång någon sorts verksamhet eller ligger i startgroparna för att göra det.

– Vi har hittat olika problem i samhället och kommit på lösningar för det. Nästa gång det är dags för kursen hoppas vi att de nya hittar andra samhällsproblem i Hylte som de löser. Det hjälper alla om man löser problem, säger Omar.

LÄS MER: Deras företagsidé ska rädda hundratals kilo livsmedel

LÄS MER: Fler unga hallänningar ska bli jobbskapare

LÄS MER: Gymnasieelever ger ut lärdomar av att plugga på distans

LÄS MER: Sima Benni driver projekt som ska hålla kvar ungdomarna på landsbygden

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!