Elever demonstrerar mot utvisningsbeslut

I dag anordnar eleverna på Örnaskolan en demonstration mot Migrationsverkets beslut om att utvisa deras klasskamrat. För att visa sitt stöd för honom har de även startat en Facebook-grupp.

ANNONS
|

I tisdags skrev HP om 16-årige Thang Nguyen, som nyligen fick besked om utvisning, trots att han har bott i Sverige i halva sitt liv. Migrationsverket har beslutat att både han och hans två syskon måste resa tillbaka till födelselandet Vietnam redan på måndag. Detta har väckt starka reaktioner hos Thangs klasskamrater. Förutom att samla in cirka 350 namnunderskrifter och skriva protestbrev till Migrationsverket och regeringen, har de startat Facebook-gruppen ”Thang Nguyen, vi kommer sakna dig”.

”Känns så tråkigt att världens snällaste polare råkar ut för en sån här sak, skam för dagens Sverige”, skriver skaparen av gruppen.

I dag klockan 13.30 kommer eleverna att hålla en demonstration för att visa sitt stöd för Thang. Demonstrationståget utgår från Örnaskolans skolgård och går in mot Hyltebruks centrum.

ANNONS

Politikern Kerstin Zander (S), som har engagerat sig i ärendet, har varit i kontakt med organisationen Rädda Barnen.

– De har skickat ett brev till Migrationsverket i Malmö. Vi vill göra allt vi kan och försöker förklara hur viktigt det är att de får stanna, säger hon.

Enligt henne bryter beslutet mot barnkonventionen. Hon tycker ofta att Migrationsverket brister i att kolla upp vad som kommer att hända med barn som skickas tillbaka till sina födelseländer.

– Jag vet inte om de har ett hjärta i kroppen. De borde förstå att när det gäller barn som har varit i Sverige så länge, är detta deras trygghet.

Utvisningsbeslutet har även genererat flera upprörda kommentarer bland läsarna på HP-webben. Signaturen ”F” beskriver det hela som otroligt pinsamt:

”Detta är ju helt absurt! Hur kan man utvisa barn (!) när de inte ens vet vilka deras riktiga föräldrar är!?”

ANNONS