Påläst. Att vara påläst och kritiskt granska information är hörnstenar i aktiesparandet för Kristian Thilésson, som bor i byn Boda utanför Skeppshult.
Påläst. Att vara påläst och kritiskt granska information är hörnstenar i aktiesparandet för Kristian Thilésson, som bor i byn Boda utanför Skeppshult.

Elektriker från Skeppshult tog första plats i Börs-SM

På knappt nio månader ökade värdet av Kristian Thiléssons aktieportfölj mer än tre gånger. Det gav elektrikern från Skeppshult första plats i Börs-SM.

ANNONS
|

Han var ute efter revansch när han förra våren ställde upp i tävlingen, arrangerad av föreningen Sveriges aktieägares riksförbund.

– Jag kom tvåa 2010, det skilde bara 80 spänn. Det var starkt att komma igen.

Börs-SM 2012 startade den 17 mars. Den här gången satsade han på att delta med maximala fem portföljer för 5 000 kronor var.

När SM tog slut den 2 december stod han som vinnare och kunde ta emot förstapris på en halv miljon kronor. Den segrande av hans portföljer hade ökat med hela 376 procent.

En strategisk omplacering från ett oljeföretag verksamt i Afrika till ett gruvföretag i Lappland i slutet av november hade i ett slag fördubblat värdet.

ANNONS

– Jag insåg att jag måste göra något för att skilja mig från de andra deltagarna, säger han.

Antalet deltagare i tävlingen var 4 200, en halvering från tidigare höjder.

– Det här med aktier har fått dåligt rykte, många har blivit lurade. Det är roligt att kunna visa att det inte är omöjligt att lyckas, säger Kristian Thilésson.

Aktiesparandet är ett gammalt intresse. Han har hållit på sedan han som 19-åring köpte sina första aktier i skogsföretaget Assi Domän och gick på plus direkt.

– Då förstod jag att det var lönsamt.

2001 insåg han att han gjorde mer pengar på aktierna än på att arbeta. Han är elektriker och arbetar med byggservice.

Kristian Thilésson är av gammal Hyltesläkt och bor på en gård i byn Boda utanför Skeppshult. Hans farfar Thilé, som fick det ovanliga förnamnet eftersom han var nummer tio i syskonskaran, var snickare.

– Av honom fick jag lära mig hur det skulle fungera. Han var en överlevare och hade i det ekonomiskt kärva klimatet på 1930-talet lärt sig att inte strö pengar omkring sig.

Det stora raset på aktiemarknaden vid millennieskiftet drabbade inte Kristian Thilésson. Tvärtom.

ANNONS

– Jag ägde inga IT-aktier. Gillar inte bolag som inte har substans. Mina favoritbolag är egentligen fastighetsbolag, säger han.

– Jag har alltid gått bäst i lågkonjunkturer. Det är då jag har tjänat mina pengar, genom att köpa aktier i and­ra bolag som dras med i raset.

Sättet att spara i aktier är mycket en fråga om personlighet. Att spara långsiktigt och sprida risker är något han håller högt.

– Min stora tillgång är att jag är påläst och kritiskt granskar information. Och är självkritisk. Folk blir lurade när det skönmålas.

Att sluta jobba för att enbart leva på avkastningen är inget för Kristian Thilésson.

– Jag tycker att jobbet är en förutsättning för att hålla på med aktier, säger han.

– Jag träffar så mycket folk och det är värdefullt att få höra vad som är bra och dåligt och se vart konjunkturen lutar.

Många sparare föredrar i dag ett tryggt bankkonto. Men Kristian Thilésson håller inte med.

– Historien visar att inflationen har tagit hårt på sparkontona. Ska man skydda sig från inflationen ska man äga aktier eller någon form av fastigheter, säger han.

Spara långsiktigt: Lundbergs, ett investmentbolag som äger Handelsbanken, Skanska och Husqvarna. En väldigt bra placering till låg risk.

Högriskplacering: Shamaran Petroleum i Irak. Ett Lundinbolag som har verksamhet i Kurdistan.

Mellanrisk: Favoritaktien är Peab till rätt pris. Bröderna Paulsson i Båstad är bland de bästa affärsmännen vi har i Sverige och företaget har starka band till Ikea.

ANNONS