Drogkontroller på HVB uppmärksammas av IVO

Samtycken till drogtester vid inskrivning och föreståndarens rutin om drogkontroller en gång i månaden vid ett HVB-hem i Hylte uppmärksammas av IVO, inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
|

Efter en oanmäld inspektion den 9 maj begär IVO ett yttrande från barn- och ungdomsnämnden om rutinerna för drogkontroller.

Vid inspektionen uppgav föreståndaren att det sedan ett och ett halvt år tillbaka finns en rutin för att delta i drogtester på HVB-hemmet. Inför inskrivning ska ungdomarna helst lämna ett skriftligt samtycke.

Alla inskrivna ungdomar ställer upp på drogtester en gång i månaden och vid misstanke deltar enskilda ungdomar.

Ungdomarnas samtycke sparas i socialdokumentationssystemet. Föreståndaren har uppgett att drogtesterna är frivilliga. Men att ungdomarna kan ta tillbaka sitt samtycke har de inte fått information om.

Innan rutinen infördes samlade föreståndaren samtliga ungdomar och deras gode män till ett möte.

ANNONS

Alla var positiva till den nya rutinen. Bakgrunden var att flera ungdomar klagat över att de blivit erbjudna narkotika på skolgården.

I vardagen arbetar personalen förebyggande genom samtal med ungdomarna. De har samtal med sin kontaktpersonminst varannan vecka eller vid behov.

I brevet till Bun vill IVO också att nämnden yttrar sig särskilt om trygg och säker vård utifrån uppgifter som lämnats av föreståndaren. Nämnden ska redogöra för hur all personal känner till sin rapporteringsskyldighet enligt lex Sarah och kommunens rutin.

Svar ska vara inne senast den 3 juli.

ANNONS