Distansundervisning för en högstadieklass på måndag

Smittkedjan efter coronautbrottet på Örnaskolan är inte helt bruten. Efter tre bekräftade fall i samma klass skickas alla elever i klassen hem för distansundervisning under måndagen. Smittspridningen på Örnaskolan har gjort att Hylte kommun ligger högst upp i statistiken över landets kommuner.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Under förra veckan, vecka 47, hade Hylte kommun flest bekräftade coronafall per invånare i landet. Region Halland pekar på smittspridningen på Örnaskolan som orsak.

Totalt 112 fall har bekräftats i Hylte under veckan. Det gör att Hylte är den kommun med högst smittspridning per invånare i Sverige.

”Smittan på högstadiet står för en stor del av fallen, men vi har en stor kartläggning och smittspårning igång”, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, till SVT Halland.

Beslutet gav önskad effekt

Enligt Smittskydd Halland var det ett 20-tal elever som bekräftades smittade med covid-19 efter det senaste coronautbrottet på Örnaskolan. Det ledde till att närmare 450 elever fick distansundervisning under hela förra veckan. Den här veckan har eleverna varit på plats i skolan igen.

ANNONS

Distansundervisningen har haft önskad effekt, men skolan har ännu inte brutit smittkedjan helt.

LÄS MER:Smittläget på Örnaskolan är under kontroll

– Nu när vi kom tillbaka i veckan har vi haft fem bekräftade fall. Tre av dessa är i samma klass och dessa elever har varit i skolan. Därför väljer vi att ha distansundervisning för den här klassen på måndag den 6 december för att kunna bryta smittkedjan, säger Björn Gustafsson, rektor på Örnaskolan, till HP.

Ska hindra ytterligare spridning

Syftet är att hindra ytterligare spridning i den berörda högstadieklassen.

Skolledningen har fattat beslutet i samråd med Smittskydd Halland. Information har också skickats ut till berörda elever och vårdnadshavare.

Räcker det att klassen har distansundervisning i en dag för att bryta smittkedjan?

– Det vet vi inte än. Vi kommer att stämma av med smittskyddsläkaren på måndag och fatta ett nytt beslut då, säger Björn Gustafsson.

Enligt SVT Halland har Region Halland ingen sammanställning av vaccinationstäckningen på skolan. Högstadieeleverna erbjöds sin första spruta i november och kommer att erbjudas dos 2 på plats i skolan den 8–9 december, enligt tidigare uppgift till Hallandsposten.

Utbrott inom mindre kommuner får dock större utslag i statistiken när antalet smittade ställs gentemot kommunens totala antal invånare. Halmstads kommun hade till exempel mer än dubbelt så många fall under vecka 47, men betydligt färre fall per invånare jämfört med Hylte.

ANNONS

LÄS MER:Örnaskolan stängs efter smittspridning – närmare 450 elever skickas hem

LÄS MER:Ett 20-tal elever har bekräftats smittade – kan kopplas till låg vaccinationstäckning

LÄS MER:Nytt besked: Örnaskolan håller stängt veckan ut – några covidfall härleds till fest

LÄS MER:Eleven Anas fick snabbt ställa om till distansstudier: ”Jobbigt”

ANNONS