Diskbänkar uppåt väggarna hos Årets företagare

Det är den mångsidiga produktionen som hållit dem flytande men det är personalens spetskompetens som driver dem framåt. Hos Årets företagare Decosteel i Hyltebruk är hantverkskunskapen central.

ANNONS
|

Sedan 30 år drivs Decosteel i Hyltebruk av syskonen Martin, Magnus och Monica Jacobsson. De har specialiserats sig på rostfria diskbänkar i alla tänkbara former.

I april utsågs de till Årets företagare på företagsgalan Hylte Award Party, som arrangeras av Företagarna i Hylte. Priset gick till de tre syskonen, tillsammans med vd:n Thomas Wuttke och Monicas man Kenneth Andersson som är produktionschef.

– Det var ingenting vi räknat med men det känns hedrande, säger Kenneth Andersson.

– Det visar på att vi har gjort någonting bra. Dels med Decosteel som företag men dels också i bygden, säger Martin Jacobsson som är teknisk chef.

ANNONS

Två ben att stå på

Trots att lågkonjunkturen slagit hårt mot delar av byggbranschen har det rullat på för Decosteel och i företagets nybyggda showroom glänser rostfria diskbänkar från väggarna.

– Vi har stått oss relativt bra trots lågkonjunkturen. Och vi har inte behövt göra några personalminskningar, säger vd:n Thomas Wuttke.

Att de stått stadigt beror på att företaget har ytterligare ett ben att stå på utöver de diskbänkar som produceras till bostäder. En minst lika stor del av produktionen utgörs nämligen av specialiserade diskbänkar till sjukvård och industri.

– Labb och sjukhus rullar på även nu. Det är inte så konjunkturkänsligt som hemmamarknaden, säger Kenneth Andersson.

Svårt att nyrekrytera

Det enda orosmolnet tycks vara svårigheterna att hitta ny personal. I nuläget har de ett trettiotal anställda men de upplever att allt färre unga är intresserade av att utbilda sig i praktiska yrken.

– Det är ett generellt problem i branschen. Det fylls inte på tillräckligt med ungdomar i många praktiska yrken, säger Thomas Wuttke

Alla fyra beskriver företagets personal som deras viktigaste tillgång.

– Här finns så mycket yrkesmässig kompetens som tar lång tid att lära sig. En maskin går att byta ut men kunskapen som finns nere på golvet hittar man inte lika lätt. Vår personal har fantastiskt kreativa jobb som svetsare och slipare. Men det är inget som unga i dag strävar efter, säger Martin Jacobsson.

ANNONS

Snabba beslut i familjen

Att driva företag tillsammans med sina syskon ser de inga nackdelar med. De beskriver i stället hur närheten underlättar kommunikationen och gör att de kan ta snabba beslut.

– Nu har vi hållit på i så många år att vi är synkade och tänker ganska likt i många aspekter. Vi har respekt för varandra och kan lyssna av varandra, säger Monica Jacobsson och Martin håller med.

– Det blir enklare när man känner varandra som syskon. Det blir inte så känsligt på något vis. Det kan säkert bli tvärt om för vissa men för vår del är vi så jättetighta. Så jag ser det bara som fördelar, säger Martin Jacobsson.

LÄS MER:Sju vinnare hyllades på årets näringslivsgala

LÄS MER:Häng med till diskbänksfabriken i Hylte

ANNONS