Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokalt ledd utveckling Halland arrangerade en digital workshop där 76 nyckelpersoner runt om i länet deltog. Bild: Privat
Lokalt ledd utveckling Halland arrangerade en digital workshop där 76 nyckelpersoner runt om i länet deltog. Bild: Privat

Digitalt stormöte om landsbygden: ”Trenden har blivit tydligare”

Hur ska den halländska landsbygden utvecklas? Frågan är viktig och kan inte vänta till efter coronapandemin, menar Lokalt ledd utveckling Halland och arrangerade därför en digital workshop där 76 nyckelpersoner runt om i länet deltog.

Workshopen var ett tillfälle att sätta fokus på mindre samhällen, som exempelvis tätorter i Hylte kommun.

– Trenden att vilja bo på landsbygden och besöka den har blivit ännu tydligare under pandemin. Halland är en region som ligger så strategiskt och vi behöver satsa på den och tillgängliggöra bostäder för människor som vill bo här, säger Marion Eckardt, verksamhetsledare på Lokalt ledd utveckling Halland.

Långtidsvision för landsbygden

Bakgrunden till stormötet var att EU håller på att ta fram en långtidsvision för landsbygden.

– Den visionen kan man lämna inspel på och i Halland har vi på Lokalt ledd utveckling Halland tagit den rollen, förklarar Marion Eckardt.

Efter snart ett år med coronapandemin har videomöten blivit vardag. För Lokalt ledd utveckling Halland, som har sitt huvudkontor i Hyltebruk, var det därför inga konstigheter att anordna en digital workshop.

Marion Eckardt, verksamhetsledare på Lokalt ledd utveckling Halland. Bild: Isabel Bark/arkiv
Marion Eckardt, verksamhetsledare på Lokalt ledd utveckling Halland. Bild: Isabel Bark/arkiv

– Vi var 76 personer som mest. Det var både politiker, tjänstepersoner och företrädare för ideella föreningar och från Företagarna. Vi gjorde ju inga digitala workshops innan corona, det är något vi lärt oss nu. Det är mycket smidigare med grupparbeten i Zoom än i verkliga livet. Vips är de inne i grupprummet, så det är ingen risk att någon springer iväg på toaletten. Mötena blir mer effektiva, säger Marion Eckardt.

Var det några bra synpunkter som kom in under workshopen?

– Ja, till exempel hur vi kan skapa tillväxt i Halland. Pandemin har satt fokus på att vi måste stärka de lokala samhällena, som en komplettering till globaliseringen. Om handelsströmmarna stängs av klarar vi oss inte länge i vårt lokala samhälle.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här