Den digitala utlåningen ökar kraftigt i Hylte. Enligt bibliotekschefen Jessica Blohm är det unga läsare som kliver fram.
Den digitala utlåningen ökar kraftigt i Hylte. Enligt bibliotekschefen Jessica Blohm är det unga läsare som kliver fram. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Digitala lånen ökar kraftigt - coronan gav extra skjuts

De digitala lånen på biblioteken i Hylte har stadigt ökat under de senaste åren, men tog extra fart vid coranautbrottet förra våren.

ANNONS
|

Det visar statistik från utlåningen, som sammanställts för 2020. De digitala lånen ökade över ett år med över 80 procent, från cirka 12 300 lån året 2019 till 22 400 ifjol.

– Det har varit en stark ökande trend för digitala lån ända sedan 2018. Men det ser också ut som att coronan har påverkat, att det fått fler att hitta det digitala utbudet, berättar Jessica Blohm, kultur och bibliotekschef i Hylte.

I detta utbud är det tjänsten Pressreader som svarar för nästa hela ökningen. Via en app och sin inloggning som låntagare kan man läsa flertalet svenska dagstidningar i sin dator eller i telefonen. Kostnadsfritt, oavsett om man sätter sig framför en biblioteksdator eller befinner sig hemma. Här finns också ett utbud av periodiska tidskrifter. Drygt 13 300 tidningsutgåvor laddades ned via Pressreader under 2020. Året dessförinnan var det drygt 3 400.

ANNONS

Fortfarande dock, är det inbundna böcker som gäller för Hyltes låntagare; drygt 70 procent av den totala utlåningen var sådan. Den digitala ökningen ses inte ske på bekostnad av de fysiska böckerna; den traditionella utlåningen av dessa ökade också under 2020, med sex procent.

– Jag tror att vi har läsare som både läser tryckta böcker och digitala. Men det finns också en ny grupp som föredrar att läsa allt digitalt, som framför allt är unga, säger Blohm.

Det finns ingen framtagen statistik kring låntagarna - profil på dessa - och deras mönster, som bekräftar detta. Men då man ser en ökning av barn- och ungdomsböcker och tidningar för unga, kan man dra slutsatsen att detta är en stark och ökande grupp.

Värt att notera sammanhanget: Nu väger utbudet av böcker och medier - de som är fysiska och de som är digitala - jämt:

– Det finns cirka 70 000 av varje att välja på, säger Jessica Blohm. Det digitala utbudet har ökat stort.

En ökande trend på biblioteken gäller också det som kallas Meröppet: att man man med en elektronisk tagg och inloggningskod kan ta sig in på biblioteket vid tider och dagar då det egentligen är stängt. Andelen sådan besök under de två åren har stigit från 15,5 procent till 20 procent.

ANNONS

Det är framför allt filialbiblioteken i Unnaryd och Torup som har stor andel Meröppet-besökare. De har normalt (då det inte är coronastängt som nu) öppet måndagar och torsdagar. Under 2020 skedde två av fem besök på Unnaryds bibliotek då det egentligen var stängt. I Torup handlade det om vart tredje besök, medan huvudbiblioteket i Hyltebruk ligger på lägre 10 procent.

– Det fungerar mycket bra. Vi har haft detta sen 2016 och det har inte varit några incidenter av något slag genom åren, mer än att det händer att det blir lite rörigt där barnböckerna står. Det verkar också finnas de som föredrar att komma när vi annars inte har öppet, kanske för att det känns lugnare då, säger Jessica Blohm.

ANNONS