Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Den nedbrunna sågen i Femsjö byggs upp igen

I höstas brann sågverket i Håknaböke, i södra delen av Femsjö, ned. Nu bygger Kjell-Åke Källén upp det igen med virke som han själv huggt och nu sågar.

Den nya såglinjen, vilken ersätter den som förstördes vid branden, är en begagnad linje från Värmland med en roterande sågklinga.

– Den stod uppmonterad. För att få hit den fick jag fick första montera ned den och sedan köra delarna på lastbil.

Kjell-Åke hade hittat maskineriet och tillhörande utrustning på en auktionssida på Internet specialiserad på den här typen av maskiner och utrustning.

Dessförinnan hade Kjell-Åke Källén gjutit en ny grund och kommit överens med försäkringsbolaget om tagen.

Kjell-Åke har sågat här sedan 1996, då han övertog sågen från Folke Andersson i Stubbeboda.

Sågarbetet var före branden delvis för husbehov, men också en del på beställning; så kallad legosågning.

”Det är roligt när man är igång”

– Jag var en smula mätt på att bygga. Jag har hållit på med sånt hela livet och tyckte väl att jag var klar med det. Men nu när jag kommit igång, tycker jag att det är roligt, berättar Kjell-Åke om arbetet att bygga upp sågverksbyggnaden.

Han gör det mesta på egen hand. En granne har hjälpt till när vissa moment krävt flera armar samtidigt.

Såglinjen, som sattes på plats allra först, hjälper också till. Reglar och klädselbrädor sågas upp av gran som Kjell-Åke under vintern huggit i egen skog.

– Jag har till och med använt klenare stammar från gallring, eftersom det det är så lågt pris på massaved att det inte lönar sig att leverera till detta.

Tillsammans med hustrun driver han också pensionat Sågknorren i Femsjö och den verksamheten har ett ej sinande om- och tillbyggnadsbehov, vilket kräver virke.

– Sen är det också grannarna häromkring som som önskat att jag ska fortsätta. Jag har sålt en del och brukat ha en lager till hands. Folk efterfrågar brädor som inte är finsågade, eftersom de ska rödfärgas och färgen fäster bättre om de sågats grovt.

Drygt sju månader efter branden

Det var tidigt på småtimmarna i slutet av september förra året som en granne från trakten ringde och väckte upp Kjell-Åke. Sågen stod i lågor. Branden hade fått ett snabbt förlopp och allt slukades av elden.

Polisen misstänkte att den var anlagd. Utredning las ned utan funnen lösning på gåtan. Man kikade innan dess på en serie liknande bränder i Hylte men också i intilliggande Ljungby kommun.

Det nya sågverket byggs nu på samma plats som det gamla, med vissa förbättringar. Det blir något större. Den viktigaste är kanske att Kjell-Åke, genom att vrida anläggningen en smula i förhållande till vägen, löst problemet med pålastningen av stockar som ska sågas upp. Det kan nu göras utan störningar gent mot den trafik från Femsjö som går på Halmstadhållet.

Allt arbete har gjorts och görs i skuggan av coronapandemin, vilken lagt en stor våt filt över den pensionats- och vandrarhemsverksamhet som annars är familjens försörjning.

– Det innebär att jag kunnat lägga mer tid till detta. Jag räknar med att det ska bli klart till vintern, säger Kjell-Åke Källén, medan han klättrar på reglarna till en av väggarna och i luften balanserar en lång läktbräda som han ska fästa upp.

Läs också: Sågverk brann ned under natten

och: Polisen lägger ned utredningen om sågverksbranden i Femsjö

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här