Motionsskribenten Anna Roos (C) fick en lägesrapport av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Malin Thydén Kärrman (S).
Motionsskribenten Anna Roos (C) fick en lägesrapport av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Malin Thydén Kärrman (S). Bild: Roger Larsson/HP arkiv

Debatt om vildsvinskött slutade i jämn fajt

Kommunfullmäktige debatterade länge kring frågan om hur brådskande det är att börja servera kött från vildsvin, älg och rådjur i kommunala verksamheter, som skolor och äldreboenden.

ANNONS
|

I motionen, som skrevs av centerpartisten Anna Roos i somras, föreslogs att Hylte kommun ska se över sina upphandlingar så att det kan börja serveras viltkött som vildsvin, älg och rådjur i kommunala verksamheter.

– Att göra upphandlingar av den här sorten är juridiskt komplext. Vi har redan satt igång detta arbete med Laholm förra året, men det har inte kommit så långt som vi hade önskat, svarar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Malin Thydén Kärrman (S) och tillägger att grundtanken i motionen är god.

Eftersom processen med Laholm dragit ut på tiden undersöker Hylte kommun om det i stället går att göra en egen direktupphandling.

ANNONS

Satte knorr på debatten

Anna Roos ville inte lägga ned ärendet utan en ordentlig diskussion och satte därför ”knorr” på fullmäktigedebatten genom ett inlägg med flera paralleller till grisarnas värld.

– Rätt tillagat är viltkött gott och många av Hyltes invånare är mer eller mindre uppfödda på viltkött. Det vore svinbra att få in dessa kvalitativa och närproducerade livsmedel i vår kommun, sade Anna Roos och rimmade vidare:

– Att Hylte kommun, som skogs- och jägarkommun, inte skulle bifalla den här motionen är allt annat än ballt. Vi ser framför oss en meny med både sugga och galt.

Malin Thydén Kärrman var dock inte beredd på att rimma i sin replik:

– Om man redan jobbar med en fråga så anser jag att motionen ska anses vara besvarad. Det är mitt korta, men tråkiga svar.

Liberalerna röstade emot sitt block

Bo Gunnar Åkesson (M) tycker att kommunen måste jobba mer förebyggande i frågan.

– Det är bara en tidsfråga innan vildsvinen gör besök i centrala Hyltebruk. Det är ett problem för jägarna att veta var de ska göra av allt kött. Om man inte har ett incitament för att jaga vildsvinen, som är svårjagade, så kommer jakten inte att vara särskilt stor.

Bengt-Åke Torhall (L) och Åsa Engberg (L) bröt sig tillfälligt ur majoritetsblocket Framtid Hylte och röstade bifall till oppositionens förslag.

ANNONS

– Vi vet ju inte hur länge Laholm kommer dra ut på det här beslutet. Jag tycker definitivt att vi ska sätta igång själva.

Efter en votering med rösterna 20–19 blev det inte bifall för motionen, utan den anses besvarad.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS