Hyltebibliotekens språkstartare Åsa Engberg har drivit pop up-biblioteket för barn tillsammans med litteraturpedagogen Sanna Svensson. Idén går ut på att kombinera boklån och gos med ponnyhästar. Det är också en social aktivitet som går att genomföra i coronatider.
Hyltebibliotekens språkstartare Åsa Engberg har drivit pop up-biblioteket för barn tillsammans med litteraturpedagogen Sanna Svensson. Idén går ut på att kombinera boklån och gos med ponnyhästar. Det är också en social aktivitet som går att genomföra i coronatider. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv samt Helena Sandström

De tog hjälp av ponnyhästar för att öka barns läslust

Lagom till världsbokdagen den 23 april vinner Hyltebiblioteken ett fint pris. Biblioteken tog hjälp av ponnyhästar för att öka läslusten bland barn. Adlibris och Bonnierförlagen fastnade för den originella idén.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Den rikstäckande tävlingen utlystes för att uppmärksamma folkbibliotekens arbete med att sprida läslust till barn och ungdomar och hur de med nya kreativa lösningar har lyckats upprätthålla det även under coronapandemin. Och vinnaren bland alla landets bibliotek blev Hyltebiblioteken.

– Det känns jätteroligt och vi blev rätt så förvånade. Min kollega Sanna skrev ned vad vi hade gjort här i Hylte och så vann vi! Ponnyhästarna var nog det vinnande konceptet, säger Åsa Engberg, språkstartare vid Hyltebiblioteken.

LÄS MER:Åsa ger barnen en nyckel till språket

Hon och litteraturpedagogen Sanna Svensson tog med sina ponnyer och en mängd hästböcker och skapade ett pop-up bibliotek utomhus i Hyltebruks centrum. På så vis kunde barn låna böcker och mysa med hästarna på en och samma gång.

ANNONS

– Jag har haft hästar med i olika sammanhang och både jag och Sanna har ett hästintresse. Kombinationen barn och hästar skapade en gemenskap, samtidigt som biblioteken fick synas utåt i samhället och visa att alla kan vara våra låntagare, säger Åsa Engberg.

100 böcker delas ut till lässugna barn

Internetbokhandeln Adlibris och Bonnierförlagen tyckte att idén var bäst av alla och ger nu ett fint pris till Hyltebiblioteken.

”En rolig aktivitet som bidrar till att lägga grunden till läsning från tidig ålder och nå ut till många barn och familjer”, står det i motiveringen.

Priset är 100 stycken böcker som börjar delas ut till lässugna barn i åldern 9-12 år under fredagen den 23 april. Då infaller världsbokdagen, en temadag som Unesco instiftade 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten.

– Vi firar världsbokdagen genom att dela ut böckerna på alla våra tre bibliotek i Hylte kommun. Eftersom vi inte kan ta emot så många besökare åt gången så firar vi fler dagar, till dess att böckerna tagit slut, säger Åsa Engberg.

Hyltebiblioteken har redan före pandemin genomfört en mängd aktiviteter för att väcka barns intresse för böcker, språk och läsning redan från tidig ålder. Bland annat genom Språkstart Halland och babykaféer.

LÄS ÄVEN:

ANNONS