De startar ett kvinnligt nätverk ihop: ”Kan bli ett wake-up-call”

Våld mot kvinnor, förlossningsskador och kvinnligt företagande. Nätverket ska lyfta en mix av viktiga frågor för att stärka kvinnor i Halland och Småland.

ANNONS
|

Diskussionerna om ett nätverk för kvinnor började ta form i våras. Idén går ut på att nätverket ska stötta sina medlemmar, oavsett ålder, bakgrund, yrke eller politisk tillhörighet.

– Tanken är att det ska vara gränsöverskridande. Alla är välkomna, även män, säger Jennie Cederholm-Björklund, en av initiativtagarna.

Åsa-Lina Nordlund ingår i planeringsgruppen och arbetar redan med kvinnligt nätverkande på det nationella planet. Hon tror att det finns mer att göra lokalt.

– Det händer mycket när man sammanför människor. Det är oftast då nya innovationer kommer till. En utgångspunkt är att nätverket ska vara professionellt och forskningsförankrat, säger Åsa-Lina och hoppas att initiativet ska väcka ett stort engagemang framöver.

ANNONS

– Vi hoppas också att detta kan bli ett wake-up-call (uppvaknande, reds anm.). Nu får vi vässa oss lite inom jämställdhet. Halland är sämst på jämställdhet, inte minst när det gäller löner, säger Anna Roos.

Anordnar träffar för ny inspiration

Det nystartade ”Kvinnligt nätverk Halland/Småland” har hittills hållit träffar i Tiraholm, på Smålandsstenars hotell och på Mammas i Rydöbruk (golfkrogen).

Nätverket, som bedrivs ideellt, ska lyfta såväl små som stora frågor. Innehållet kommer att anpassas utifrån deltagarnas intressen och önskemål.

– Vi kommer vara öppna för att prata om ämnen som kan vara tabubelagda, som förlossningsskador, klimakteriet eller hur porrindustrin ger ungdomar en skev syn på sex, säger Anna Roos.

Det kommer att anordnas inspirationsträffar, föreläsningar och workshops – både fysiska och digitala. Andra ämnen i fokus kan vara våld mot kvinnor i nära relationer eller kvinnligt företagande.

– Många ensamföretagande kvinnor känner sig utsatta. Kvinnor bär väldigt mycket på sina axlar och är kanske mer oroliga för att de inte ska kunna hantera allt som företagandet innebär, säger Anna Roos.

Starta eget kan vara en utmaning

Att starta eget kan vara en dröm för många, men samtidigt ett stort steg att ta.

– Som kvinna får man ofta kämpa mer i samhället, oavsett om man är egenföretagare, mellanchef eller anställd, menar Jennie Cederholm-Björklund.

ANNONS

Dorothea Nilsson från Jälluntofta har drivit eget företag i många år. Att vara kvinna och dessutom invandrare har ibland gjort att hon har fått kämpa i motvind.

– Det har funnits många murar och det har hänt att jag har blivit annorlunda bemött, säger Dorothea.

Från vänster: Jennie Cederholm-Björklund, Åsa-Lina Nordlund, Anna Roos och Dorothea Nilsson.
Från vänster: Jennie Cederholm-Björklund, Åsa-Lina Nordlund, Anna Roos och Dorothea Nilsson. Bild: Isabel Bark

Kärntruppen bakom Kvinnligt nätverk Halland/Småland

• Jennie Cederholm-Björklund. Bor i Hyltebruk, är forskare och har doktorerat inom innovationsvetenskap med fokus på hållbar landsbygdsutveckling.

• Åsa-Lina Nordlund. Bor i Skeppshult och har i 15 år arbetat med lantbruksrådgivning och organisation. Har varit kollega med Jennie Cederholm-Björklund inom en rådgivningsorganisation.

• Anna Roos. Bor i Långaryd och är oppositionsråd för Centerpartiet i Hylte. Hon förtydligar att det kvinnliga nätverket är opolitiskt och finns till för alla, oavsett vad man röstar på. Annas ordinarie yrke är enhetschef inom Gislaveds kommun.

• Dorothea Nilsson. Bor i Jälluntofta och är egenföretagare, driver Turistträff Jällunden i Jälluntofta. Flyttade från Tyskland till Sverige för 25 år sedan. Har tidigare varit vice ordförande för Moderatkvinnor i Halland och är i dag ansvarig för dess Hylteavdelning.

ANNONS