I förgrunden syns åtelplatsen på grannens mark och i bakgrunden det stora jakttornet som den åtalade mannen byggt på sin egen mark, alldeles vid ägogränsen.
I förgrunden syns åtelplatsen på grannens mark och i bakgrunden det stora jakttornet som den åtalade mannen byggt på sin egen mark, alldeles vid ägogränsen. Bild: Polisens utredning

Danskens jakt hann preskriberas

Markägaren i Fröslida som - i strid mot jaktlagen - lockade till sig vildsvin från grannarnas marker slipper både rättegång och straff.

ANNONS
|

Anledningen är att tingsrätten inte hann delge honom åtalet, innan preskriptionstiden för brottet - två år - gick ut.

Eller möjligtvis undandrog sig delgivningen. Markägaren är dansk, svarade inte på brev, och de sista kontaktförsöken med honom gjordes via polisexpeditionen på Hovedbangården i Köpenhamn.

Han åtalades i början januari i år.

– Det misstänkta brottet blev preskriberat 5 mars, sedan tingsrätten inte lyckats delge honom vår stämningsansökan, berättar Liselotte Kvick, administratör vid åklagarkammaren i Halmstad.

Det var 5 mars 2019 som jägare i Fröslida upptäckte danskens anordningar på sitt torp. Denne hade anlagt utfordringsplatser längs sin fastighetsgräns och byggt jakttorn. Från dessa hade han synbarligen kunnat bedriva en förhållandevis omfattande jakt. Under polisutredningen hade han i förhör medgett att han, på sina fyra hektar mark, kunnat skjuta 3-4 vildsvin om året och en del rådjur.

ANNONS
ANNONS