Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med i dag, 31 mars, är det fritt fram för danskar och norrmän som kan visa ett negativt covidtest att komma in i Sverige. Victoria Lindtner är chef för organisationen Danske Torpare som företräder danskar som äger stugor i Sverige Bild: Mäklarhuset samt privat
Från och med i dag, 31 mars, är det fritt fram för danskar och norrmän som kan visa ett negativt covidtest att komma in i Sverige. Victoria Lindtner är chef för organisationen Danske Torpare som företräder danskar som äger stugor i Sverige Bild: Mäklarhuset samt privat

Danskar välkomna till sina stugor igen – i dag öppnar gränsen till Sverige

Från och med i dag, 31 mars, är det fritt fram för danskar och norrmän som kan visa ett negativt covidtest att komma in i Sverige. För danskar som äger fritidshus i Hylte kommun innebär beskedet en stor lättnad.

– Nu behöver vi inte vara bekymrade längre, utan kan komma över till Sverige för att se till våra fastigheter och titta så att det inte har uppkommit skador eller något annat, säger Victoria Lindtner, chef för organisationen Danske Torpare som företräder danskar som äger stugor i Sverige. Hon är själv en av dem.

Det är cirka 2 000 danskar som äger fritidshus i Halland. Av dessa har 350 ett fritidshus i Hylte kommun.

LÄS MER: Danska paret Per och Annie längtar till sitt fritidshus

Danske Torpare har i flera månader pressat på för att få till en förändring med gränsöppningen. De har bland annat varit i kontakt med utrikesminister Ann Linde, inrikesminister Mikael Damberg, justitiedepartementet, den danska ambassadören i Sverige och den svenska ambassadören i Danmark.

LÄS MER: Stängd gräns försvårar för danskar som äger stugor i Halland

Vi som äger fritidshus i Sverige har ju ett legitimt skäl att åka dit och ska jämföras med de danskar som arbetar eller studerar i Sverige.

Danskar välkomna – om de har ett negativt covidtest

Från och med onsdagen öppnar alltså gränsen till Sverige för danskar och norrmän. Kravet är att de kan visa ett negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt.

– Våra medlemmar är mycket glada och lättade över att vi nu på jämbördiga villkor som andra EU-medborgare kan komma till Sverige. Vi som äger fritidshus i Sverige har ju ett legitimt skäl att åka dit och ska jämföras med de danskar som arbetar eller studerar i Sverige. Det här handlar inte om turism, utan att vi vill se till våra fastigheter, säger Victoria Lindtner.

Känner du att era påtryckningar har gett resultat?

– Det har bidragit mycket. Naturligtvis har det också påverkat att EU-kommissionen har lagt stor press på Sverige. Att vi behöver visa ett negativt covidtest är inga problem eftersom vi är vana vid att testa oss och det är gratis att testa sig.

Tror du att många kommer passa på att resa till sina stugor i påsk?

– Det kan du tro att det blir. Men jag vet att våra medlemmar är försiktiga och vill inte smitta våra bästa grannar i Sverige. Från Danmarks sida avråder man fortfarande från alla resor till utlandet, utan undantag. Det betyder att det blir isolering när man kommer hem.

Under påskens besök i Sverige kommer stugägarna framför allt se över sina fastigheter och kolla att allt står rätt till, menar Victoria Lindtner.

– Jag pratade med en medlem som har haft två inbrott nu under coronapandemin. Folk vill kunna tömma brevlådan, slänga ut gammal mat från kylskåpet och tacka sina grannar, på behörigt avstånd, för att de har hjälpt till med huset.

Från och med 31 mars gäller samma regler för inresa från Danmark och Norge, som för övriga länder som ingår i EES-samarbetet. Medborgare i dessa länder måste uppvisa ett negativt covid-19-test (max 48 timmar gammalt), men övriga inreseförbud tillämpas inte.

Läs mer på Polisens hemsida om vilka regler som gäller just nu för inresa till Sverige.

LÄS TIDIGARE ARTIKEL:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här