Danskarna på Ljunggatan kan komma att kunna skriva sig i Hyltebruk. Hylte kommun har gett klartecken till att deras ferielägenheter görs om till traditionella bostadsrätter. Tommy Trans, från Helsingör, är en av dem som väntar på att få bli Hyltebruksbo och få flytta hit efter pensioneringen som infaller om ett par år.
Danskarna på Ljunggatan kan komma att kunna skriva sig i Hyltebruk. Hylte kommun har gett klartecken till att deras ferielägenheter görs om till traditionella bostadsrätter. Tommy Trans, från Helsingör, är en av dem som väntar på att få bli Hyltebruksbo och få flytta hit efter pensioneringen som infaller om ett par år. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Dansk ferieby får förvandlas till bostadsrätter

Den danska feriebyn på Tollsboområdet i Hyltebruk kommer inom kort att förvandlas till ett ordinärt bostadsområde med 74 bostadsrätter.

ANNONS
|

– Jag tror att omvandlingen går i långsam takt som inte negativt påverkar bostadsmarknaden. Hade det varit fråga om hyreslägenheter hade det varit en annan sak, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Kommunstyrelsen gav under den gångna veckan ett klartecken för ytterligare ett privatägt flerfamiljshus i kanten av området, som varit flyktingförläggning, att också omvandlas till bostadsrätter.

Annars fick andelsföreningen semesterlägenheterna, Hylte ferieby, tillstånd redan i somras till att göra en ny detaljplan för området.

Sedan danskarna billigt köpte bostadsområdet från Hyltebostäder för 18 år sedan har de 72 lägenheterna bara fått användas för semester- och fritidsboende. Föreningen startade som ett danskt projekt, men har under åren också släppt in svenskar. Det har inte varit tillåtit och skriva sig på adresserna, vilket cirka tio andelsägare syns ha brutit mot på senare tid. Men det sker kanske med föreningsstyrelsens - och myndigheters - goda minne.

ANNONS

– Vi har låtit jurister titta på det avtal som skrevs 2002 och fått besked att det tveksamt om de villkor som sattes kan vara juridiskt bindande. Att de skulle klara en process om det skulle gå dithän, säger Ronny Löfquist.

Det vägde också i skålen, anger han, när han och övriga politiker i kommunstyrelsen har gett klartecken.

Läs också: Ferieby vill kasta sig in på bostadsmarknaden

ANNONS