Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ord står mot ord kring händelsen som ägde rum i november förra året. Flickan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Bild: Dick Gillberg/HP arkiv
Ord står mot ord kring händelsen som ägde rum i november förra året. Flickan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Bild: Dick Gillberg/HP arkiv

Dödshotad flicka är rädd för att gå till skolan: ”Jag tappade mitt självförtroende”

En flicka på Örnaskolan hävdar att hon blev dödshotad av en annan elev under en lektion. Hennes föräldrar krävde att pojken som hotade deras dotter skulle stängas av eller omplaceras. Trots att flickan är rädd för sin egen säkerhet har skolan inte vidtagit några större åtgärder.
– Enligt dem finns ingen hotbild och de hävdade att det är vår dotter som ljugit.

Ord står mot ord kring händelsen som ägde rum i november förra året. Flickan och hennes pappa vill nu ge sin version eftersom flickan inte vågar gå till skolan, utan håller sig hemma.

– Jag satt i klassrummet och skulle ha prov. Innan provet har börjat formar en kille i klassen sin hand till en pistol, riktar den mot mitt huvud och säger ”I´ll explode your head” (ungefär ”jag ska spränga ditt huvud”, reds anm.), berättar flickan.

– På kvällen kom min dotter till mig och grät och berättade vad som hade hänt, tillägger pappan.

Enligt dem finns ingen hotbild och de hävdade att det är vår dotter som ljugit. Varför skulle vi gå igenom allt detta och anmäla pojken om det var så?

Efter detta har familjen stridit med Hylte kommun för att få till någon form av åtgärd för att dottern ska känna trygg igen i skolan – och för att det ska bli någon påföljd för pojken. Polisen hanterar inte ärendet eftersom pojken är under 15 år.

– Kommunen säger sig ha gjort en grundlig utredning, men de väljer att lyssna på pojkens version. Han hävdar att han riktade handen, formad till en pistol, mot sitt eget huvud. Rektorns lösning var då att sätta vår dotter och pojken i var sin del av klassrummet, säger pappan.

Händelsen är anmäld till Skolinspektionen

– De satte in en extra vuxen i klassrummet, men det finns ingen plan för rasterna. De erbjöd mig samtalsterapi, men det är ju han som behöver samtalsterapi, menar flickan.

Familjen ser mycket allvarligt på händelsen och nöjer sig inte förrän de har fått till en mer ingripande åtgärd. De har flera gånger varit i kontakt med skolledningen och har anmält händelsen till Skolinspektionen.

LÄS MER: Rektorn: ”Vi vill att flickan ska komma tillbaka till skolan”

– Huvudmannen är skyldig att vidta åtgärder mot diskriminering och se till att alla elever har en trygg arbetsmiljö. Ett dödshot är det mest allvarliga och jag ville att de skulle stänga av pojken från skolan eller placera om honom till en annan klass. Skolan kan inte veta om en elev tänker göra verklighet av sitt hot. Det har tidigare skolattacker visat.

Familjen blev kallad till ett möte med rektorerna och klassens mentor.

– Enligt dem finns ingen hotbild och de hävdade att det är vår dotter som ljugit. Varför skulle vi gå igenom allt detta och anmäla pojken om det var så? frågar sig pappan.

Krävde avstängning eller omplacering av eleven

Svaret de fick var att det inte finns lagligt stöd för att stänga av eller omplacera pojken.

– De ansåg att det vore diskriminering av honom.

Flickan kände sig inte säker i skolan och stannade hemma i tre veckor fram till jullovet.

– Det kändes som att alla var emot mig och jag tappade mitt självförtroende. Jag upplevde att inte ens kuratorn brydde sig, berättar flickan.

Skolan kan inte veta om en elev tänker göra verklighet av sitt hot. Det har tidigare skolattacker visat.

På hemmaplan märkte familjen tydligt hur händelsen i klassrummet hade påverkat henne.

– Hon brukar vara en glad tjej som gillar att baka och pyssla. Men nu låste hon bara in sig på sitt rum. Under den här perioden var det ingen från skolan eller huvudmannen som hörde av sig för att höra hur hon mådde eller försökte att lösa situationen.

Högstadiets distansundervisning har gett familjen en andningspaus, men sedan slutet av januari är eleverna delvis tillbaka i skolan igen. Eftersom flickan inte längre känner sig trygg i skolmiljön håller hon sig hemma.

– Pojken har senare medgett att vår dotter kan ha uppfattat att hotet var riktat mot henne. Han sa till en handläggare att han låtsades spela ett dataspel där syftet är att döda alla utom en själv. En del ungdomar har svårt att skilja på spel och verklighet, menar pappan.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här