Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kultur- och folkhälsochefen Christer Grähs berättar om när badhuset och biografen i Hyltebruk kan öppna igen. Bild: Isabel Bark
Kultur- och folkhälsochefen Christer Grähs berättar om när badhuset och biografen i Hyltebruk kan öppna igen. Bild: Isabel Bark

Då öppnar bion och badhuset – med strikta begränsningar

Under fredagen öppnar simhallen på nytt efter att ha hållits stängd sedan i våras. Så fort filmutbudet är tillräckligt stort kan även biografen välkomna besökare igen.

I mitten av mars i år gick Hylte kommun in i stabsläge och sammankallade krisledningsgruppen. Coronapandemin var ett faktum. Efter det stängde många kommunala verksamheter i ett försök att begränsa smittspridningen bland invånarna. Även om faran är långt ifrån över börjar några av dessa förbereda sig för att öppna igen.

– Kommunen börjar öppna upp igen, under ansvar och med de restriktioner som råder. Vi har inte haft något bekräftat fall på sex veckor i kommunen. Sedan har vi såklart fortsatt ansvar att begränsa smittspridning, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun.

Högst 30 badande åt gången

Simhallen i Örnahallen öppnade under fredagen och snart erbjuds gruppträningspass igen. Strikta restriktioner kommer att råda utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I simhallen tillåts högst 30 badande åt gången och gruppträningen kör med halverade grupper för att deltagarna ska kunna hålla avstånd. Gymmet är öppet som förut.

Hur kommer ni att se till att badgästerna håller avstånd?

– Dels kommer vi ha en del skåp låsta i omklädningsrummet så att det blir naturliga markeringar, dels har vi alltid personal i simhallen. Vi kan skapa goda förutsättningar för att folk ska hålla avstånd, men man kan inte komma ifrån egenansvaret, säger kultur- och folkhälsochefen Christer Grähs.

Kommunen börjar öppna upp igen, under ansvar och med de restriktioner som råder. Vi har inte haft något bekräftat fall på sex veckor i kommunen.

Biografen i Forum förbereds också för nyöppning, så fort filmutbudet är tillräckligt stort. Något exakt datum är inte bestämt. Under hösten blir det tal om enstaka filmer. Filmvisning varje vecka förväntas inte komma igång före årsskiftet.

Under hösten tar bion in maximalt 50 personer per filmvisning. Bild: Isabel Bark
Under hösten tar bion in maximalt 50 personer per filmvisning. Bild: Isabel Bark

– Där var det bristande filmutbudet egentligen anledningen till att vi stängde. Nu finns det indikationer att det kommer släppas material framöver. Biosalongen tar in 200 personer och innan covid-19 hade vi ett snitt på 30 besökare per filmvisning, konstaterar Christer Grähs.

Under hösten tar bion in maximalt 50 personer per filmvisning.

Även gymnasie- och vuxenutbildningen har denna vecka kunnat starta sina verksamheter igen. Verksamheten MP-huset och second handbutiken har hållit öppet under pandemin och fortsätter att hålla öppet under hösten.

Oklart när daglig verksamhet startar

Inom omsorgen har daglig verksamhet och frivilligverksamhet hållits stängda under coronautbrottet. Här undersöks nu hur öppningen av dessa kan gå till samtidigt som risken för smittspridning minimeras.

– Vi har inget färdigt beslut i dag. Vi får se över det och det kommer nog diskuteras på våra möten framöver. Vi går försiktigt fram, säger Gunnel Johansson (S), omsorgsnämndens ordförande.

Hylte kommuns stab och krisledningsgrupp kommer att finnas kvar, men träffas inte lika regelbundet.

– Nu är det en gång i veckan jämfört med en gång om dagen i början. Om behovet uppstår kommer vi att träffas oftare igen, säger Ronny Löfquist.

Läs tidigare artiklar:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här