Därför utgör blomsterlupinen ett stort hot

Att de halvmeterhöga blommorna vajar längs allt fler vägkanter och ängar är ett steg mot enfald snarare än mångfald. Det säger experterna som nu anser att arten måste bekämpas.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Att blomsterlupinen är vacker att se på innebär inte att den är ofarlig.

– Blomsterlupinen kommer från början från Nordamerika och är en så kallad invasiv art som konkurrerar ut andra inhemska växter, säger Tove Lönneborg, ordförande för Fältbiologerna, och fortsätter:

– Dessutom är det en växt som binder kväve i jorden, vilket ändrar markförhållandena eftersom marken blir mer näringsrik. Det gör i sin tur att våra svenska ängsväxter inte trivs.

Med andra ord finns det två stora problem med blomsterlupinen. För det första tar växten stora markområden i anspråk och för det andra förstör den ängsväxternas naturliga livsmiljöer. Oavsett är konsekvensen att den biologiska mångfalden hotas.

ANNONS

– Vi är ju alla beroende av den biologiska mångfalden för att överleva. Det är inte bara rosenticka och tjärblomster som gynnas av biologisk mångfald, utan det är tack vare den biologiska mångfalden som vi har frisk luft, rent vatten och mat på våra bord, säger Tove.

LÄS MER:Lupiner hotar biologisk mångfald – Charlotte tar saken i egna händer

Vidare menar Tove - som har varit med och utnämnt den 6 juni till ”Lupinbekämpardagen” - att det finns mycket man som privatperson kan göra för att hindra växten från att spridas ytterligare.

– Det bästa är att gräva upp rötterna, men det går också bra att slå eller plocka dem, säger Tove.

Är det för sent att göra något nu när de inte längre blommar?

– Det bästa är att göra något medan de fortfarande blommar, men det går även bra att ta dem nu när de har fått frökapslar. Det finns också många andra invasiva arter som man kan bekämpa senare under sommarsäsongen, till exempel jätteloka och jättebalsamin.

Så bekämpar du blomsterlupinen

Miniminivå: Bidra inte till spridningen av blomsterlupinen. Så inte blomsterlupiner i din trädgård eller någon annanstans.

Nivå 1: Plocka blomsterlupiner. Gör en vacker bukett och släng dem sedan på rätt sätt, det vill säga lämna dem på återvinningscentralen så att de kan förbrännas i stället för att spridas vidare.

Nivå 2: Plocka fram lien och slå blomsterlupiner. Lämna sedan resterna till återvinningscentralen så att de kan förbrännas.

Nivå 3: Gräv upp blomsterlupiner. Samla ihop rötterna och låt dem antingen torka i solen eller lämna dem på återvinningscentralen. Anledningen till att det är bra att gräva upp rötterna är att lupiner kan föröka sig via rotbitar.

Nivå 4: Slå med lie flera gånger i sommar (och nästa sommar).

Källa: Fältbiologerna

ANNONS