Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyltes kommunchef Emma Gröndahl ger sin bild av vad den höga smittspridningen kan bero på. Bild: Isabel Bark/arkiv
Hyltes kommunchef Emma Gröndahl ger sin bild av vad den höga smittspridningen kan bero på. Bild: Isabel Bark/arkiv

Därför är Hylte en av landets mest coronadrabbade kommuner

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik är Hylte den femte mest coronadrabbade kommunen i hela landet just nu. Kommunchefen Emma Gröndahl ger sin bild av vad den höga smittspridningen kan bero på.
Samtidigt finns det i dagsläget inga bekräftade covidfall på kommunens äldreboenden.

Efter julhelgen ökade antalet invånare som har smittats av covid-19 i Hylte kommun. Som HP har berättat tidigare har totalt 396 Hyltebor smittats från pandemins start fram till den 13 januari. Av dessa hade 34 procent av fallen konstaterats mellan den 3 och 13 januari i år.

LÄS MER: Södra Halland utmärker sig nationellt i smittspridningen

LÄS MER: Antalet nya covidfall har minskat med en tredjedel

– Vi har inte gjort någon djuplodande analys, men det vi kan konstatera är att vi har haft en väldigt låg smittspridning under våren, sommaren och hösten. Nu ser vi en ökning i samhället, i likhet med övriga Halland men också Skåne som har haft en låg smittspridning tidigare, säger Hyltes kommunchef Emma Gröndahl.

När antalet nya fall av covid-19 ställs i förhållande till kommunernas befolkning hamnar Hylte på en femteplats bland landets 290 kommuner, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Nu ser vi en ökning i samhället, i likhet med övriga Halland men också Skåne som har haft en låg smittspridning tidigare.

Under vecka 1 konstaterades 93 fall per 10 000 invånare i Hylte. Kommunstatistiken för vecka 2 presenteras först under tisdagen.

Försöker hålla en tydlig Hallandslinje

– Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har. Under hela pandemin har vi försökt hålla en tydlig Hallandslinje där vi gör gemensamma insatser. Varje vecka har vi en dialog med Smittskydd Halland, Region Halland, länsstyrelsen och övriga halländska kommuner för att stämma av vilka typer av insatser vi ska göra för att minska smittspridningen, säger Emma Gröndahl.

Hon har ingen kännedom om vilka åldersgrupper i Hylte som drabbas av viruset just nu.

Men smittspridningen äger åtminstone inte rum på kommunens tre äldreboenden. Den senaste månaden har inga nya fall av covid-19 bekräftats.

– Vi har ingen konstaterad smitta på äldreboenden i dag. Vi har inte haft någon större spridning tidigare heller, säger Gunilla Lundberg, enhetschef för sjuksköterskor.

Hur går det med vaccineringen av omsorgstagarna?

– Av äldreboendena har vi bara Höstro kvar och det blir på torsdag. Hemsjukvården vaccineras från och med i morgon (tisdag). Personal vaccineras parallellt med de boende. Det är en ganska stor del av den fasta omsorgspersonalen som har vaccinerats nu, säger Gunilla Lundberg.

Många av kommunens inomhusanläggningar, såsom biograf, fritidsgård, simhall, gym och mötesplatser för äldre hålls stängda. Bibliotekens lokaler håller också stängt, men det går bra att förboka och låna böcker digitalt.

LÄS MER: Digitala lånen ökar kraftigt - coronan gav extra skjuts

Distansundervisning har fungerat bra

På Örnaskolan har högstadieeleverna haft distansundervisning sedan vårterminen startade och i fredags fick de göra en första utvärdering av hur upplägget har fungerat.

– Överlag känns det som att det funkar bra. En majoritet av alla elever tycker att de har lärt sig något, har tydliga uppgifter och att lärarna har kunnat hjälpa dem i tillräckligt stor utsträckning, säger rektorn Björn Gustafsson.

Även personalen verkar nöjd med distansundervisningen hittills.

– Personalen upplever att det rullar på utan större bekymmer. Distansundervisning pågår till fredag och hur det blir nästa vecka vet vi inte än. Det blir nog en gemensam linje för Halland, tror Björn Gustafsson.

I det rådande läget har kommunchefen Emma Gröndahl en uppmaning till alla Hyltebor:

– Stanna hemma vid symptom och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Enda sättet att få ner smittan är genom att minska våra sociala kontakter och stanna hemma när vi är sjuka.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!