Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I början av februari drabbades Unnaryds skola av ett coronautbrott. Denna gång är det ortens förskola Sunnanäng som har drabbats. ”Vi har bett de vårdnadshavare som kan att hålla barnen hemma”, säger rektorn Annette Huttu. Bild: Isabel Bark/HP arkiv
I början av februari drabbades Unnaryds skola av ett coronautbrott. Denna gång är det ortens förskola Sunnanäng som har drabbats. ”Vi har bett de vårdnadshavare som kan att hålla barnen hemma”, säger rektorn Annette Huttu. Bild: Isabel Bark/HP arkiv

Coronautbrott på förskola i Unnaryd – ”ett flertal personer” smittade

Flera personer har bekräftats smittade av coronaviruset på Sunnanängs förskola i Unnaryd. Förskolan ska fortsätta att hålla öppet verksamheten. Samtidigt öppnar Region Halland för provtagning av de förskolebarn som uppvisar symptom.

Enligt Hylte kommuns hemsida har ”ett flertal personer” på förskolan i Unnaryd bekräftats smittade av covid-19. Det första fallet bekräftades för en vecka sedan. Vårdnadshavare har nu ombetts att hålla barnen hemma, i den mån det går. Under veckan har förskolan vidtagit flera andra skyddsåtgärder.

”Vi har valt att äta i förskolans egna lokaler och inte i skolans matsal som vi brukar. Vi har skickat hem medarbetare i riskzon, valt att inte ta in några vikarier, personalen har städat extra i lokalerna och utökat avståndet mellan varandra i sitt arbete. Vi har också bett de vårdnadshavare som kan att hålla barnen hemma”, berättar Annette Huttu, rektor på Sunnanängs förskola, i ett pressmeddelande.

Flera barn har uppvisat sjukdomssymptom. Kommunens krisledningsstab har därför i dialog med Smittskydd Halland förberett vårdcentralerna för provtagning av de allra yngsta barnen på förskolan.

Provtagning ska begränsa utbrottet

”Även om vi inte generellt rekommenderar provtagning av barn under sex år så kan det finnas tillfällen när det är önskvärt. I detta fall finns en stark misstanke om att även en del av barnen har drabbats av covid-19, och det kan vara viktigt att ställa diagnos för att kunna begränsa utbrottet och ge förhållningsregler till övriga hushållsmedlemmar”, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare Region Halland, i pressmeddelandet.

Sunnanängs förskola ligger i anslutning till Unnaryds skola. Enligt Hyltes stabschef Therése Reuter ser man ingen ökad smittspridning på skolan. I dag har skolan två bekräftade fall.

I början av februari drabbades Unnaryds skola av ett coronautbrott då fem elever i samma klass bekräftades smittade av covid-19. En klass pausades från undervisning i en vecka men den gången påverkades inte förskolans verksamhet.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här