Den nya bioduken levererades hoprullad i en tio meter lång låda, skickad från Italien.
Den nya bioduken levererades hoprullad i en tio meter lång låda, skickad från Italien. Bild: Hylte kommun

Coronastängd biograf rustas upp

Trälåren var tio meter lång, vägde bly och fick baxas in genom en utrymningsdörr. Biografen Forum genomgår under sin coronastängning en upprustning.

ANNONS
|

– Det handlar framför allt också om att ordna så att vi kan arrangera större konserter, teater och även använda anläggningen för konferenser. Vi håller på att få en multifunktionell scén, berättar Ola Persson, kulturutvecklare vid Hylte kommun.

Bioduken som tidigare använts har varit spänd i en väldig ram av järn, vilken kunnat rullas på hjul över scéngolvet. Men det har inte funnits nån ficka vid sidan om eller plats för att skjuta undan bioduken helt.

– När det exempelvis varit Elviskvällar har vi fått trycka den åt sidan och dölja den med tyger. Den har hela tiden ändå varit i vägen.

ANNONS

Det är här den långa trälåren kommer in i sammanhanget. Den kom i onsdags, transporterad ända från Italien. När lockbrädorna bänts upp kunde man lyfta upp en ny bioduk på rulle, som nu redan hunnit monteras i framkanten på scéntaket. Voilá - tryck på knappen och duken hissas ned!

Manövrarna har också lett till att den flygel för pianospel, som man haft i hörsalen vid Hyltebruks bibliotek, kunnat flyttas till Forums konsertscén.

– Vi kan göra det här för att vi i flera omgångar sökt och fått stöd från Filminstitutet, anslag de har för att stärka biografer i glesbygd, säger Jessica Blohm, kulturchef i Hylte.

Den nya bioduken kostar drygt 200 000 kronor i inköp och montering, och allt detta täcks av det statliga anslaget. Förvaltningen har till och med pengar kvar till att också förbättra ljudanläggningen, vilket man inom kort också ska verkställa.

Just nu går det inte att hålla några kulturarrangemang alls för publik; restriktionerna gäller i obestämd tid.

– Det är därför vi passar på med att bygga om, säger Ola Persson.

Men sen, förklarar han, tänker kulturförvaltningen att vrida på kranen för fullt och boka både teateruppsättningar och musikartister till att framträda på Forums scén.

ANNONS