Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunala MP-huset stänger ned tillfälligt efter att tre personer i verksamheten har bekräftats vara smittade av covid-19. Bild: Isabel Bark
Kommunala MP-huset stänger ned tillfälligt efter att tre personer i verksamheten har bekräftats vara smittade av covid-19. Bild: Isabel Bark

Coronasmitta tvingar MP-huset att stänga veckan ut

På grund av bekräftad covid-19-smitta i verksamheten väljer MP-huset att stänga veckan ut.
– Vi fick veta under dagen att tre personer i verksamheten har fått ett positivt covidtest, säger Christer Grähs, kultur- och folkhälsochef i Hylte kommun.

Tre personer har bekräftats smittade i den kommunala arbetsmarknadssatsningen som sysselsätter nyanlända och långtidsarbetslösa personer. Verksamheten hålls nu stängd för att kommunen ska få en överblick av läget och begränsa eventuell smittspridning.

Har personerna varit i verksamheten den senaste tiden?

– De har inte varit där den senaste dagen, men de har varit där tidigare. Det är lite svårt att säga exakt vilka kontakter de har haft. De rekommendationer vi har på alla arbetsplatser är att man inte går till arbetet om man har symptom. När de har fått symptom så har de gått och testat sig, säger Christer Grähs, kultur- och folkhälsochef i Hylte kommun.

MP-huset omfattar totalt ett 60-tal personer, både anställda och deltagare.

– Eftersom det har varit flera personer på kort tid, och eftersom det här är en sjukdom med en inkubationstid på ett par veckor, så tror vi att det är säkrast att stänga igen och se hur det här utvecklar sig.

Tre bekräftade fall av covid-19

Hylte kommun har tidigare under coronapandemin stängt ned flera verksamheter tillfälligt i förebyggande syfte, bland annat simhallen i Örnahallen, biografen i Forum och daglig verksamhet för funktionsvarierade personer.

Det har varit få bekräftade fall i Hylte tidigare. Nu kom det plötsligt tre bekräftade fall på samma arbetsplats.

Men MP-huset har hela tiden hållit öppet för att sysselsätta personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Däremot har verksamheten anpassats för att minimera smittspridning, menar Christer Grähs.

– Vi har inte stängt någon verksamhet utifrån konstaterad smitta förut. Det har varit få bekräftade fall i Hylte tidigare. Nu kom det plötsligt tre bekräftade fall på samma arbetsplats.

”Det är säkrast att stänga igen och se hur det här utvecklar sig”, menar Christer Grähs, kultur- och folkhälsochef i Hylte kommun. Han är den högsta ansvariga chefen för MP-huset. Bild: Isabel Bark
”Det är säkrast att stänga igen och se hur det här utvecklar sig”, menar Christer Grähs, kultur- och folkhälsochef i Hylte kommun. Han är den högsta ansvariga chefen för MP-huset. Bild: Isabel Bark

Målsättningen är att öppna MP-huset igen nästa vecka, men det är inte säkert att det blir så.

Viktigt att vidta försiktighetsåtgärder

– Det är en stor insats att stänga igen en verksamhet där vi har många människor som har stort behov av en fast punkt i tillvaron. Det är viktigt att den typen av verksamhet kan hålla öppet. Samtidigt är det viktigt att vi vidtar försiktighetsåtgärder när vi har tre bekräftade fall, säger Christer Grähs.

Räcker det att hålla stängt MP-huset i en vecka?

– Vi vet inte. Det tredje och sista fallet fick vi bekräftat vid 12-tiden i dag. Vi får titta närmare på om vi ska hålla stängt längre och fatta ett nytt beslut i dialog med medicinskt ansvarig sjuksköterska. Om vi får fler bekräftade tester så inverkar det också på vårt beslut.

Det är en stor insats att stänga igen en verksamhet där vi har många människor som har stort behov av en fast punkt i tillvaron.

MP-huset är beläget i södra industriområdet i Hyltebruk. Såväl secondhandbutiken som viss kommunalservice berörs av den tillfälliga stängningen.

– Den kommunala servicen består i att deltagarna kör en postrunda, tvättar kommunens bilar, arbetar på ett möbellager för interna kontorsmöbler och bistår förvaltningar med till exempel utemiljöer och flyttning av möbler, berättar Grähs.

MP-husets ansvariga har ännu inte gått ut med någon riktad information till de verksamheter som kan ha haft kontakt med MP-husets deltagare och anställda.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här