Coronapandemin har gett skjuts åt husmarknaden i Hylte

Pandemiåret 2020 gav skjuts åt bostadsmarknaden i Hylte. I coronatider lockas fler av att köpa en villa eller ett fritidshus på landsbygden.
– Den stora skillnaden i år är att svenskar har blivit mer köpstarka och hus som ägs av danskar eller tyskar får i stället svenska ägare, säger mäklaren Fredrik Abrahamsson.

ANNONS
LocationHylte|
|

Under 2020 har husmarknaden i Hylte blivit mer attraktiv. Trots att marknaden stod helt stilla under fjolårets första fyra månader väntade en ordentlig återhämtning under sommaren. Det menar Fredrik Abrahamsson, fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Hyltebruk som sköter majoriteten av alla privathusförsäljningar i kommunen.

– Bostadsmarknaden i kommunen har utvecklats positivt. Antalet besökare på visningarna har ökat och vi ser också ett nytt internationellt intresse av fastigheter i området. Personer från Tyskland och Danmark har börjat leta villor och fritidshus i Sverige igen, men jag har även fått samtal från människor i USA och England som vill flytta till Sverige och vår kommun, säger Fredrik Abrahamsson och tillägger:

ANNONS

– Men den stora skillnaden i år är att svenskar har blivit mer köpstarka och hus som ägs av danskar eller tyskar får i stället svenska ägare.

Vad lockar husköpare till just Hylte kommun?

– Jag tror Hylte lockar mycket med sin vackra landsbygd, natur och närheten till alla sjöar. Vissa kunder har nämnt att de vill att deras barn ska få växa upp i en mindre ort. Andra har upptäckt att man får mycket fastighet och hus för pengarna jämfört med i grannkommunerna, säger Fredrik Abrahamsson.

I coronatider gäller en rad förhållningsregler under husvisningar. ”Vi låter bara ett sällskap vara inne i huset samtidigt och vi måste vara mer strikta med hur länge de får stanna kvar inne eller utanför huset för att undvika onödig trängsel”, säger mäklaren Fredrik Abrahamsson.
I coronatider gäller en rad förhållningsregler under husvisningar. ”Vi låter bara ett sällskap vara inne i huset samtidigt och vi måste vara mer strikta med hur länge de får stanna kvar inne eller utanför huset för att undvika onödig trängsel”, säger mäklaren Fredrik Abrahamsson. Bild: Mäklarhuset Hyltebruk

Hur har priserna på sålda hus i Hylte påverkats under pandemiåret 2020 jämfört med tidigare år?

– Vi har ett större antal personer som anmäler sig till visningar än vi har sett tidigare, det gör att priserna har stigit generellt i kommunen. I stället för att satsa pengar på utlandsresor söker man fritidshus för hemester. Andra vill flytta från lägenheter till villor för att ha en trädgård att komma ut i under sommaren.

Efterfrågan på röd fasad med vita knutar

Enligt Fredrik Abrahamsson finns det några faktorer som brukar höja värdet på ett hus i Hylte kommun. Hus med en historia lockar till exempel fler intressenter. Mest populära är hus som ligger utanför tätorterna, gärna med skog eller ängar precis intill fastigheten. Närhet till natur, vandringsleder och sjöar kan öka slutpriset markant. Det finns också en efterfrågan på mindre avstyckade gårdar.

ANNONS

– Äldre boningshus med röd fasad och vita knutar som ligger i skogen eller ute på landsbygden är det vi får mest frågor om. Men sådana hus har vi sällan ute på marknaden. Jag tror det står många sådana hus oanvända och förfaller i onödan när det finns de som är villiga att betala för att få köpa och ta hand om dem, säger Fredrik Abrahamsson.

Med egen damm, skog och ett trevligt hus var det stor efterfrågan på en skogsfastighet i Skattegård, Torup, som såldes för 2 900 000 kronor. Det var den näst dyraste fastigheten som Mäklarhuset i Hyltebruk hjälpte till att sälja år 2020.
Med egen damm, skog och ett trevligt hus var det stor efterfrågan på en skogsfastighet i Skattegård, Torup, som såldes för 2 900 000 kronor. Det var den näst dyraste fastigheten som Mäklarhuset i Hyltebruk hjälpte till att sälja år 2020. Bild: Mäklarhuset Hyltebruk

Från början av sommaren fram till nyår hade han och kollegan mer att göra än tidigare år. Marknaden brukar vanligtvis stanna upp i januari, men det har inte hänt hittills under 2021.

Vill undvika onödig trängsel på visningar

Under coronapandemin har Mäklarhuset skickat ut förhållningsregler till visningskunder inför husvisningar.

– En nackdel med pandemin är att man inte längre kan gå runt med sällskap som är på visning och att vi inte kan visa huset för flera sällskap åt gången. I dag låter vi bara ett sällskap vara inne i huset samtidigt och vi måste vara mer strikta med hur länge de får stanna kvar inne eller utanför huset för att undvika onödig trängsel. Men jag har inte mött någon än som inte uppskattat att vi gör vad vi kan för att hålla en så säker visning som möjligt, avslutar Fredrik Abrahamsson.

ANNONS

LÄS MER:

ANNONS