Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, och Emma Gröndahl, tf kommunchef, presenterade läget i Hylte kommun med anledning av coronapandemin. Bild: Isabel Bark
Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, och Emma Gröndahl, tf kommunchef, presenterade läget i Hylte kommun med anledning av coronapandemin. Bild: Isabel Bark

Coronakrisen slår hårt mot kommunens ekonomi: ”Kan bli en skattehöjning 2021”

Coronakrisen har fått stora effekter på kommunens ekonomi och det kan bli aktuellt att höja skatten nästa år. De flesta industriföretag har permitterat anställda. Samtidigt ökar arbetslösheten och behovet av försörjningsstöd.

På tisdagseftermiddagen höll Hylte kommun en presskonferens med anledning av covid-19. Redan nu ser man att coronakrisen har fått stora konsekvenser för kommunens ekonomi.

– Vi är inne i en riktig kris och lågkonjunktur. Alla våra industriföretag är mer eller mindre nedstängda. När färre invånare jobbar får det effekter även på kommunens skatteintäkter. Arbetslösheten ökar, vårdbehovet ökar och behovet av försörjningsstöd ökar, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

LÄS MER: Kommunen inför åtgärdspaket för näringslivet: "Vi vet att många företagare har det tufft nu"

Han signalerar att den styrande majoriteten Framtid Hylte kan behöva höja kommunalskatten med uppemot 50 öre under nästa år. Höjningen är direkt kopplad till krisen.

”En coronaskatt”

– Vi ser det som en tillfällig skattehöjning, en coronaskatt. Vi vill hellre höja skatten än att stänga småskolor och äldreboenden. Med det i åtanke tror jag att Hylteborna har förståelse för att de kan behöva bidra genom en tillfällig skattehöjning.

Den första ekonomiska prognosen efter coronautbrottet visar att kommunens skatteintäkter har minskat med 18 miljoner och nämndernas totala ekonomi har minskat med nästan 20 miljoner.

Hylte kommun har hittills fått 17,5 miljoner i statsbidrag och staten står även för sjuklönekostnaderna under mars och april (5,2 miljoner).

Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte. Bild: Isabel Bark
Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte. Bild: Isabel Bark

Flera nämnder har det kämpigt just nu. Ökade kostnader för försörjningsstöd har bidragit till att kultur- och folkhälsonämndens utgifter har skjutit i höjden. För omsorgsnämnden är det ökad bemanning, beordrad övertid för personalen och merkostnader för skyddsutrustning som har gett större utgifter.

Vid ett underskott i slutet av året kan det bli aktuellt för kommunen att använda pengar ur resultatutjämningsreserven, som har byggts upp under ”de goda åren”. Men det andra alternativet är alltså en skattehöjning.

– Enligt den prognosen vi har nu fattas mellan fem och tio miljoner. Målet är att nå ett nollresultat. Vi ser ut att klara 2020, men det ser mer dystert ut inför 2021, säger Ronny Löfquist.

Återhållsamma med kostnader

Enligt honom är osäkerheten kring ekonomin mycket stor. Nämnderna har uppmanats att vara återhållsamma med alla icke nödvändiga kostnader.

– Däremot är det varken aktuellt med anställningsstopp eller investeringsstopp.

Senast på måndagen gick regeringen ut med ett nytt stödpaket till landets kommuner. Hylte kommun får denna gång tre miljoner i statsbidrag.

Emma Gröndahl, tillförordnad kommunchef i Hylte. Bild: Isabel Bark
Emma Gröndahl, tillförordnad kommunchef i Hylte. Bild: Isabel Bark

Under presskonferensen i Hyltes kommunhus gav Emma Gröndahl, tillförordnad kommunchef, en uppdaterad lägesbild för kommunen gällande smittspridning och vilka åtgärder kommunen vidtagit med anledning av coronapandemin.

– Vi har ett stabilt läge och har hittills kunnat ha en bra bemanning inom våra verksamheter. Vi fortsätter nu arbeta gemensamt för att stoppa smittspridningen. Vid minsta antydan till symptom används skyddsutrustning inom omsorgen, säger Emma Gröndahl.

Totalt 14 fall av covid-19 har bekräftats bland Hylteborna. Åtta av dessa finns inom omsorgens verksamheter – fyra har tillfrisknat och en person som har testats positiv för covid-19 har avlidit.

LÄS ÄVEN:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här